Överbelastat överförmyndarkontor

Överförmyndarkontoret i Umeå hinner inte med sin granskning av årsräkningarna på grund av hög arbetsbelastning, skriver man i ett brev till sina gode män och förvaltare.

En hög arbetslastning är inte detsamma som mängden inkomna årsräkningar. Däremot är det detsamma som en för låg bemanning på kontoret. Tillsynsmyndigheten (länsstyrelsen i Luleå) har inte uppmärksammat kontorets alltför långa tid för granskningen av årsräkningarna.

När motsvarade problem rådde inom Östersunds kommun, såg länsstyrelsen i Jämtland till att en ändring kom till stånd. Extrapersonal togs då in för granskningsjobbet.

En godeman som jag känner har berättat att hen fått sin årsräkning granskad i maj 2018 och i årsskiftet mars/april 2019. Samma datum gäller där för inlämnandet av årsräkningen, d.v.s. före den 1 mars!

(Tillsynsmyndigheten i Luleå var f.ö. den myndighet som stod bakom överförmyndarkontoret i Umeå hela tiden även sedan tingsrätten gett mig rätt och sedan även när hovrätten gjort detsamma.)

 

6 kommentarer

 1. Peter

  Hej!
  Jag förstår precis vad du menar med problemet med godman och jag känner en som har en godman men som fått sin årsräkning hemskickad till sig för 2018 först nu där det handlar om ett sammanlagt belopp på 8000kr som han måste betala!

  Dock så står det inget konto nummer eller nåt datum för när allting ska vara betalt men hur bör han gå till väga och ska han överklaga beslutet?
  Ska det verkligen få gå till på det här sättet?

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Svårt att säga, vad han bör göra. Allt beror förstås på anledningen till varför överförmyndarkontoret menar att han skall betala dessa 8 000 kronor. Om det finns tydligt angivet skäl till det, skäl som han inte kan acceptera, kan det vara värt att överklaga. Så var det i mitt fall för ett par år sedan. Då fick jag rätt både i tingsrätten och i hovrätten. Beloppet i mitt fall var 4 000.
   Den långa handläggningstiden hos överförmyndarkontoret är en annan sak, som dock inte kan överklagas, men däremot klagas på hos tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen i Luleå.

 2. Peter

  Det handlar inte om att en godman skulle bli utan arvode utan mer att informationen som min vän fått inte riktigt stämmer då både han och godmannen fick hela årsräkningen för 2018 hemskickad nu vilket låter lite fel då det borde ha stått 2020 i stället!

  Så någonstans verkar det ha blivit fel i brevet som dom skickade ut och då har dom antingen skrivit fel årtal eller så har dom missat att ta betalt för alla avgifterna tidigare.

 3. Peter

  Okej tack då förstår jag lite bättre vad det handlar om och då har dom inte slarvat i min väns fall som jag först misstänkte!

  Arnars trodde jag att det normala skulle vara 1år i efterhand eller liknande men 2år låter väldigt sent så då kommer alltså räkningen nästan 2år i efterhand och det är alltså helt i sin ordning.
  Men gör då nämnden upp med brukaren om när sånt ska vara betalt eller?
  För det står inget förfallodatum eller nåt sånt på pappret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.