Kommunikatörer och strateger

Den allteftersom ökande förekomsten av kommunikatörer i kommunerna, har orsakat debatt. Mest tycks det ogillas av företrädare för olika media. Men vem mer än jag undrar över kommuners många strateger?

På ”min” tid i kommunal tjänst för ca 10 år sedan fanns inga kommunikatörer och strateger. Att kommunicera med media och allmänhet var på den tiden något som främst ålåg cheferna på olika nivåer i den kommunala verksamheten.

Detsamma gällde utvecklingsarbete baserat på strategiskt tänkande, ett arbete som såväl chefer som deras medarbetare kände ansvar för. Beslut av politiker gav naturligtvis ibland också oss anställda anledning att med hjälp av vår förmåga till strategiskt tänkande utveckla verksamheten i en av politikerna önskad riktning.

I Umeå kommun finns hela 29 befattningar av olika slag av strateger. Personalfunktionen toppar listan med sina nio personalstrateger. Därnäst kommer skolenheten med sina fyra skolstrateger.

Svårt att hitta lämpliga benämningar på de olika slagen av strateger finns det kanske anledning misstänka att det har varit. Eller kanske har bara en samordning av namngivningen saknats? Det finns nämligen fyra med titeln strategisk utvecklare och tre med titeln utvecklingsstrateg. Det är bara att hoppas de samarbetar i sitt utvecklingsarbete.

En given fråga i sammanhanget är förstås följande. Med alla dessa strateger blir det då kvar något behov av strategiskt tänkande chefer?

En kommentar

 1. leif fransson

  Ja.jag ser att du är aktiv på bloggen-
  Det senaste jag minns är då vi skulle ta reda på hur en strateg anställdes utan normalt anställningsförhållandet.
  Jag fick till svar från kommunalrådet att det skulle jag inte lägga mej i.

  Nu verkar det som dessa strateger anställs i snabb takt.
  Jag som skattebetalare är intresserade vad dessa skall göra
  Får vi en sammanställning. Gärna på bloggen.

  Även om du inte bor i kommunen så är bra att du håller et ett öga på skeendet .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.