Hans Lindberg ”ber om ursäkt”

Något som jag aldrig kan förstå eller ens acceptera är när makthavarare eller även de som är utan makt gör sig skyldiga till något olagligt och sedan ber om ursäkt för det. Så gör nu Umeås kommunalråd som försvar för sitt misstag att fråga efter uppgiftslämnare i en SVT-intervju.

Att be om ursäkt är normalt en sympatisk åtgärd, som dock inte passar i alla lägen. Absolut inte i fall som detta, och den som gör det och sedan ser sig själv som förlåten och skuldfri misstar sig storligen.

Enligt Lindberg är det f.ö. inte olagligt att efterforska uppgiftslämnare till media. En enkel sökning efter fakta visar dock att straffet för detta kan bli upp till ett år i fängelse. I så fall torde efterforskning av uppgiftslämnare vara det enda icke olagliga som kan leda till fängelsestraff.

Att känna till det olagliga i att efterforska uppgifter till media trodde jag var något som varje kommunalråd kände till och levde efter, men så är det inte. Det finns fler som saknar den kunskapen. Meddelarskyddet är ett av de viktigaste sakerna i en demokrtati och har en grundläggande betydelse för grundlagens krav på yttrande- och informationsfrihet.

Umeås moderata kommunalråd ser här sin chans att i ett blogginlägg framhäva sin egen förträfflighet i sammanhanget, något som alltså Lindberg saknar/saknat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.