Men profiten då…?

När vår amerikanske vän fått veta, att operationer som görs inom den offentliga sjukvården i Sverige inte kostar något för patienten, blev hennes spontana fråga:

”Free? Where´s the profit in that?”

Den frågan ligger mycket nära till hands för en amerikan, eftersom så mycket i USA har som ett grundläggande syfte att man skall tjäna pengar på det. Detta skiljer sig förstås inte så mycket från Sverige rent allmänt.

I Sverige är det dock än så länge så, att den sjuk- och hälsovård som samhället erbjuder och som finansieras gemensamt av alla oss skattebetalare, helt enkelt inte FÅR gå med vinst. Än så länge är det som bekant på det viset, men den ökande privatiseringen leder en helt annan väg.

(Samhällets hälso- och sjuvård får alltså inte gå med vinst, men är däremot tillåten att gå med jätteförluster!)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.