Svenska personnummer contra USA:s social security number

I ett par inlägg har jag klagat på USA:s bristfälliga administrativa ordning. Om de haft vårt system med personnummer, skulle mycket ha fungerat bättre. Inlägget handlar fortfarande om min check från den amerikanska administrationen.

I ett tidigt skede av pandemin, kunde jag i den offentliga informationen läsa om vilka som skulle få de 1 200 dollarna som som stöd. Där framgick klart att kravet var att man var amerikansk medborgare. Men också att man skulle ha deklarerat sin inkomst någon gång under de senaste två åren. Inget av dessa båda krav passade in på mig.

Den pension som jag får från USA (social security) behöver jag inte deklarera för, vare sig i Sverige eller i USA. Skatt dras ändå i USA. Därmed var jag alltså känd hos det amerikanska skatteverket (IRS). Där har man således både mitt svenska personnummer och min amerikanska social security number. Förmodligen dock ingen uppgift om att jag inte är amerikansk medborgare.

Men trots all den informationen postade man i alla fall den 20 maj ett brev till mig med den aktuella checken. En check som bara kan lösas in av mig personligen i USA! Att jag bor i Sverige måste ha framgått av systemet, eftersom man ju har min svenska bostadsadress!

Trots att pensionsmyndigheten i USA sätter in min pension på mitt svenska bankkonto, valde IRS att i stället skicka en check till mig.

Tämligen medveten, om jag jag nu skall tro på informationen från USA, är jag förstås om att jag inte är berättigad till de 1 200 dollarna. Men får jag en check från självaste Vita Huset med Donalds Trumps namn som ”underskrift”, har jag fullständigt rent samvete inför att också lösa in checken.

Vid Peggys sista samtal med IRS, fick vi veta att just den här sortens check inte kan överlåtas på någon annan. Däremot går det bra att personligen lösa in den eller använda den som betalmedel i vilken större affär som helst i USA. Förhoppningsvis kommer vi att besöka Michigan före den 20 maj 2021. Pengarna kommer då väl till pass för inköp av en ny tvättmaskin till vårt hus där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.