Oacceptabel väntan

Det här har jag klagat på förr, men gör det igen. Det handlar om överförmyndarnämndens utbetalning av arvodet till sina gode män och förvaltare. Den långa väntan på arvodet är inte acceptabel även om ingen torde ha accepterat sina uppdrag för att tjäna pengar.

Det handlar inte bara om ersättning för utfört arbete. Till viss del, om än mindre, handlar det även om att få tillbaks de utlägg som man som god man eller förvaltare har haft.

Arbete som utförts och kostnader man haft låt säga under januari 2019 har ännu inte utbetalats till alla. Orsaken till detta är, att alla de årsredovisningar avseende 2019, som lämnats in senast under februari 2020, ännu inte är granskade av överförmyndarkontoret. Först sedan den granskningen är gjord och ens arbete är godkänt, får man sin ersättning, antingen från kommunen eller genom att man själv får/kan ta den från sin huvudmans tillgodohavande.

Uppdraget som god man eller förvaltare uppfattar jag som ett förtroendeuppdrag, precis som de uppdrag som t.ex. överförmyndarnämndens ledamöter har. Man kan då undra, vad dessa ledamöter skulle säga, om de ännu inte skulle ha fått sina arvoden för 2019 än. Förmodligen fick de det månadsvis under 2020.

Media rapporterar då och då hur illa, jag ofta rent olagligt, gode män och förvaltare sköter sina uppdrag. Men vad skulle de inte även kunna berätta om överförmyndarkontorens sätt att sköta sitt jobb i den del som jag här tar upp?

Självklart inser jag, att överförmyndarkontorets personal gör vad man kan åt saken, och att förseningen huvudsakligen beror på personalbrist. Men nivån över dem borde vidtaga någon slags åtgärd för att råda bot på missförhållandet?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.