”Court packing”

Många torde ha tagit del av vad som är på väg att hända med Amerikas högsta domstol, ”the Supreme Court”, sedan demokraten Ruth Bader Ginsburg avlidit. Något som är av allra högsta vikt för USA, nämligen att den republikanska majoriteten i domstolen därmed kommer att bli ytterligare förstärkt.

De skrupelfria republikanerna med Donald Trump i spetsen har för avsikt att redan före valet den 3 november tillsätta ytterligare en republikansk domare. ”Så nära före ett val, kan man inte göra det”, tyckte man när Obama ville byta ut en avgående republikansk domare.

För USA viktiga frågor som Obama Care, vapenlagarna och abortfrågan kan komma att slutligt avgöras av majoriteten i högsta domstolen. De valda domarna är valda på livstid.

Dock finns det något som kallas ”court packing”, vilket innebär att kongressen kan besluta om en utökning av antalet domare från 9 till det antal som krävs för förändra majoritetsförhållandet till demokraterna fördel.

Förutsättningen för detta är förstås, att demokraterna uppnår majoritet både i senaten och att landets nye president föreslår en utökning av domstolen. Detta har jag läst i ett par artiklar i Washington Post. Ett utdrag följer här nedan:

”Expanding the Supreme Court to more than nine seats sounds like a radical idea, and the term for it, “court packing,” sounds derisive because it has created controversy every time it has come up. But it has been attempted — and done — in American history before.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.