Konsum och ICA

För många år sedan beskrev jag en av skillnaderna mellan Konsum och ICA för min amerikanska fru Peggy. Möjligen var det grundat på fördomar från min sida, men jag sa då, att Konsums kunder huvudsakligen är socialdemokrater och att ICA:s kunder med stor sannolikhet röstar borgerligt.

Detta gjorde Peggy mycket förvånad. Avgör verkligen partitillhörighet ens val av affär att handla livsmedel i, undrade hon. Någonting liknande kände hon inte till från USA.

Hemkommen efter sitt besök på Konsum i går kom frågan upp igen, men med en annan vinkling. På Konsum använde hon ansiktsmask och behöll den sedan på för ett kompletterande inköp på ICA. På Konsum hade flertalet av kunderna mask. På ICA såg hon ingen kund med mask.

Bära mask i USA under Trumps ”storhetstid” gjorde som bekant väldigt få republikaner. Demokraterna gjorde det däremot. Fler från båda partierna ser dock ut att göra det numera.

Naturligtvis är det att gå för långt i jämförelsen mellan USA och Sverige att antyda, som jag gör här, att Sveriges Socialdemokrater och våra borgerliga partier liknar sina Amerikanska motsvarigheter, när det gäller synen på maskanvändandet. Dock är det mycket frestande att göra det.

Peggys iakttagelse på Konsum respektive ICA var kanske bara en ren tillfällighet, som bevisar vare sig det ena eller det andra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.