När blir en fråga ”politisk”?

En politisk fråga är helt uppenbar, när striden om dess lösning står mellan höger och vänster på den politiska skalan. Men även om den inte gör det, d.v.s. enighet torde finnas såväl mellan moderater och vänsterpartister som hos alla partier i det s.k. politiska landskapet, borde den kunna anses vara en politisk fråga, alltså en fråga som politikerna måste lägga sig i.

Jag syftar med detta på det sätt som den kommunala förvaltningen i Vännäs har hanterat ett beslut som i total enighet har fattats i Vännäs kommuns kommunfullmäktige.

Det beslut som jag åsyftar är alltså antagandet av en VA-taxa, utarbetad av kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och sedan förelagd kommunfullmäktige för antagande. Den antagna taxan visade sig sedan inte ens kunna förstås av den aktuella förvaltningen.

Bevis för det påstående är att förvaltningen ännu inte efter mer än 18 månader har kunnat ta betalt för det arbete som kommunen lagt ner på VA-systemet i Brån. Ett annat bevis för detta är att förvaltningen efter påtryckningar från bybor insåg att man själv inte hade lyckats med att tolka sin ”egen” taxa och prutade drygt 4 000 på den utskickade fakturorna.

Till råga på detta påstår sig förvaltningen ha omformulerat taxan, dock utan inblandning av kommunfullmäktige, där ju alla taxor måste fastställas!

Om politikerna i Vännäs inte inser att detta också är en typ av politisk fråga utan stillatigande låter det ske, intar de en oacceptabel roll i sin uppgift att styra vår kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.