Gunnar Westrin; Levande agn?

Allas vår kära randiga-möss bärare, flugfiskande, levande enmans showaren och fantastiska fiske historie berättaren Gunnar Westrin, skrev för en tid sedan ett underbart inlägg på sin blogg;

Råneå. Fiska med levande agn.

”Att fiska med levande agn/bete är en svårhanterad fråga. Mask är ju en levande varelse och den typen av fiske har de flesta av oss nyttjat, framför allt som barn och ungdomar. Jag tänker på närmast på abborrmetet från bryggan. Pimpelfiskarna använder sig av maggots, blodmask med mera.

Men hur var det nu med levande småfisk som bete, typ mört, löja etc? Jag tycker personligen att det verkar en aning skumt att agna med en levande mört, för att få en stor gädda, som sedan släpps tillbaka. Tillbakasläppet är helt ok men att offra en levande organism för att få en annan organism, som sedan släpps, känns orättvist mot mörten, om man kan uttrycka sig så, en etisk plump. En liten mört har alltså inte samma levnadsvärde som en stor gädda…eller?

Lagen är lite skum i det här fallet. Det är inte tillåtet att agna med en mört som hålls i fångenskap, i badkaret, en balja eller en större burk, för att därefter fiska med dem som agn. Däremot kan man eventuellt fiska upp en mört på plats för att använda den som agn. Eller så här. Om du använder en mört som du har i ett kärl hemma, så räknas den som tam. Då är det inte tillåtet att agna. Om du metar upp en mört där du ämnar fiska med agn, kan det vara ok eftersom just den mörten inte räknas som tam. Det här betyder i korthet att de maskar som du har i en burk är tama djur och får inte användas som agn. Gräver du upp en mask vid fiskevattnet, kan det vara ok. Hänger du med?

http://fiskevattenagarna.se/2011/10/jordbruksverket-slar-fast-att-levande-betesfisk-ar-djurplageri/”

Bilden; Abborren är en av populäraste sportfiskar. Ab

Gunnar Westrin

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.