Vattenkraftens kostnader statistiskt sett – tråkigt? Nope :)

Christer Borg, ÄlvS:
”Åtgärder och kostnader i vattenkraften

Statistik är intressant!

Vattenkraften (2 100 vattenkraftverk) har under åren 2000-2014 dragit in 291 miljarder i bruttointäkt, efter att fastighetsskatten betalats.
241 miljarder om rörlig produktionskostnad på 5 öre/kWh tas bort.

Den småskaliga vattenkraften har fått elcertifikat för 4,5 miljarder under åren 2003-2012.

För det har vi fått cirka 0 fiskvägar, 0 minimitappningar och 0 ansökningar om moderna tillstånd för verksamheten via egna initiativ och egna pengar från kraftbolagen (undantaget Tranås Energi AB). Det som har gjorts har nästan uteslutande gjorts med Bra Miljövalpengar och/eller tvingande via cirka ett 40-50-tal omprövningar av Kammarkollegiet och länsstyrelser.

Åtgärder för att miljöanpassa kommer att kosta 10-18 miljarder (bl.a. Nationella strategin, HaV, Energimyndigheten, m.fl.) fördelat på 15 år. Dvs. 4-8 % av nettointäkterna i 15 år, för att rätta till snart hundra år av åsidosatta miljöproblem i vattenkraften.

Källor: Energimyndigheten, Svensk Energi, NordPool. Data kring årsproduktion, årlig fastighetsskatt, snittpris elcertifikat, samt tilldelning av elcertifikat 2003-2012, samtliga anläggningar mm. har använts.

Behöver vi en ny lagstiftning?”

Christer Borg
Ordförande Älvräddarnas Samorganisation
www.alvraddarna.se

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.