Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

”Lägg dig inte i unge man!” och den ”unge” mannen blev ännu argare!

Efter kvällens friskisbesök på väg ner i tunnelbanan satt som vanligt den rumänska kvinnan nere vid tunnelbaneingången vid Hornstull och sin vana trogen frågade hon om ett litet bidrag. Skillnaden idag mot hur det brukar vara, var att en ”dam” svarade henne med en föraktfull ton.

”Nej vet du vad. Du borde åka hem. Du har inget här att göra. Åk hem säger jag!” Damen som väntar på hissen fortsätter muttra åt den stackars kvinnan som sitter där.

Jag känner att ilskan rinner till och hör plötsligt mig själv säga till den hissväntande ”damen”.

”Vad tror du att du håller på med? Har du ingen skam i kroppen? Den mörkbruna människosyn du precis visar genom ditt betende är under all värdighet. Tror du på allvar att hon sitter där för att hon vill?”

Det svar jag får är helt kort ”Lägg dig inte i unge man!” Hur tror ni att den unge mannen Johan Kling reagerar på den kommentaren?

”Ska jag inte lägga mig i? Jag lägger mig i när jag ser att du kränker en anna människa. Att inte reagera är att tyst hålla med dig och det tysta medhållet är extremt farligt. Om fler i Tyskland hade reagerat innan nazisterna kom till makten så kanske historien sett annorlunda ut. Dessutom tycker du uppenbarligen att det är rätt att du får basunera ut för den här kvinnan och världen att hon har mindre rätt än dig att befinna sig här än du och på ett sådant vis som tydligt visar att du anser att hennes människovärde är mindre än ditt. I den fria luftens andan, som du verkar anamma och smutsa ner, vill jag basunera ut för världen att din åsikt och betende är sjukt, en cansersvulst på det svenska sammhället. Dina åsikter inte hör hemma i Sverige eller ens någon stans i världen! Nu är din hiss här, och jag tror du har tre alternativ. 1. Be kvinnan här om ursäkt! 2. Ge henne några tjugor! 3. Hoppa in i hissen utan att säga eller göra något! Allternativ ett och två går givetvis att kombinera. Om du väljer allternativ tre så borde du skämmas ögonen ur dig, det hade i alla fall jag gjort. Fundera noga vad som får dig att känna att du mår bra ikväll när du somnar!”

Vad tror ni ”damen” gör? Jo, hon snörper på munnen, ger mig en sur blick och går in i hissen utan att säga ett enda ord.

Det ska tilläggas att jag inte en enda gång i samtalet med ”damen” höjde rösten. Däremot var jag så förbannad att jag glömde hoppa av tuben i Bredäng utan fick gå från Sätra. Men nu när ilskan har lagt sig vet jag att jag på något vis kommer somna med ett ganska gott samvete ikväll.

En kommentar

  1. Lena Sundén

    Hej Johan!

    Tack så mkt för ditt inlägg nu har jag skrivit ut ditt inlägg och ska ha det i min ficka eller väska och läsa på att så jag biter ifrån rejält när jag ser nåt. Att du sen lyckades med att inte höja rösten är ju helt fantastisk jag hade varit så förbannad så jag hade nog inte klarat av det.

    Jag brukar ofta ge pengar till tiggare, har svårt att gå förbi, jag sätter mig ner och pratar med dem och frågar om de kommer ifrån Rumäninen, ofta ler de igenkännande att de är därifrån eller så sa en man att han var från Moldavien, jag sitter ner och pratar med dom även om vi inte förstår varann så lyssnar jag. Ibland signalerar de korstecknet till mig eller så kysser de mig på handen. Det är liten hjälp på vägen och det är upp till var och en att ge om man vill men man ska inte vara taskig mot tiggare. Man kan också ge till Stadsmissionen om det känns bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.