Tankar inför House of Metal 2010

Tidigare idag blev det ju då alltså officiellt att House of Metal i år kommer att få långväga besök i form av Lamb of God, Job For A Cowboy, Between The Buried And MeAugust Burns Red. De 2 förstnämnda banden är jag bekant med sedan tidigare medans BTBAMABR är helt nya bekantskaper.

Personligen så tycker jag att detta är en riktigt bra bokning och det visar samtidigt en väldigt stor ambition från House of Metal ledningens sida vad gäller att försöka arbeta med att få internationella band till våran lilla stad.
Jag har arbetat som moderator på HoM’s officiella forum sedan starten och har genom åren fått läsa det ena och det andra i önsketrådar osv. om hur House of Metal "vägrar" att ta hit internationella band, finska band m.m. Vad många däremot glömmer att tänka på är att en festival som House of Metal (eller arrangemang över huvudtaget) innebär stora kostnader. Jag kan lova att ifall HoM arrangörerna hade tillgång till en budget i storlek av Sveriges BNP så skulle vi nog kunna se framemot en festival som pågick i minst tre dagar med headliners som SLAYER, METALLICA, IRON MAIDEN osv.
Nu är ju dock verkligheten sådan att även om House of Metal sakta men säkert börjat etablera sig som en riktigt bra Svensk inomhusfestival så kommer det nog aldrig (aldrig säga aldrig) bli ekonomiskt försvarsbart att flyga över ett enstaka band från exempelvis staterna för en "one-off" spelning på House of Metal. Nu skall vi dock glädjas över att Lamb of God befinner sig på denna sida av jordklotet med sitt turnépaket just kring 2010 års House of Metal och har valt att nappa.
Oavsett om du är ett fan eller ej av banden i "dagens bokning" så tycker jag att vi skall glädjas över bokningen i.o.m. att detta enbart kommer att öka på festivalens anseende och nog kommer att betyda positiva saker för framtida House of Metal festivaler.

Lite mer personliga tankar om bokade band hittills.

Lamb of God [USA]
– Riktigt trevligt, har varit ett fan sedan 2004 års "Ashes of the Wake" album. Har svept mer än ett par pilsner på förfest hemma tittandes på bandets "Killadelphia" DVD konsert. Även om inte musiken faller alla i smaken så tycker jag att folk skall gå och kolla in bandet p.g.a att de är enormt kompetenta musiker och kommer antagligen att leverera ett snortight set även på House of Metal.
Job For A Cowboy [USA]
– Bandet med bandnamnet som fick mig att ta avstånd från de tills jag mot min vilja såg deras video till låten "Embedded" på förra årets Monsters of Metal Vol.6 DVD. Kompetent "meckig" Dödsmetall är vad bandet levererar trots sitt superusla bandnamn.
Between The Buried And Me [USA]
– Ett band som jag egentligen inte vill uttala mig så mycket om i.o.m att de fram tills idag var ett helt okänt band för mig. Dock efter att ha lyssnat på "samples" på bandets MySpace sida från kommande albumet så kan jag iaf. hitintills konstatera att bandet verkar spela en intressant progressiv blandning av det mesta från Grind till Black till Döds till mer punkiga vibbar.
August Burns Red [USA]
– Även detta ett totalt nytt band för mig och ungefär som med bandet ovan så vill jag inte uttala mig allt för mycket. Dock låter detta band efter en snabb genomlyssning i mitt tycke som ett av alla de 100-tals andra Amerikanska band som dykt upp efter att In Flames mfl. fick ett internationellt genombrott.
Hypocrisy [SWE]
– Har varit ett fan av bandet sedan släppet av debuten "Penetralia" 1992, nu är det länge sen jag senast såg detta band live, de har dock aldrig gjort mig besviken vare sig på skiva eller på scen.
Scar Symmetry [SWE]
– Ett kärt återseende i House of Metal sammanhang för många kan jag tänka mig. Dock med en ny konstellation, i år bestående av 2 nya sångare istället för Christian Älvestams gyllene röst. Blir absolut intressant att bevittna, det lilla jag hört från kommande albumet låter åtminstone på skiva lovande.

Nu är det bara att med spännning vänta på vad festivalen i övrigt kommer att "fyllas på med" i.o.m att båda kvällarnas headline-band redan utannonserats (då förmodar jag ju då helt enkelt att Hypocrisy headlinar en kväll och Lamb of God den andra, jag kan ju dock ha fel?).

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.