Nostalgihörna: Fanzines

Close-Up, Sweden Rock Magazine, Terrorizer, Metal Hammer, Webzines etc. i all ära men ibland så var saker helt enkelt bättre förr.

 

fanzine [svenskt uttal fansi:´n, engelskt uttal fænzi:´n] (engelska), amatörtidskrift inom specialområde, ursprungligen benämning på tidskrift utgiven av science fiction-entusiaster. Det första kända fanzinet är The Comet, utgivet 1930 av amerikanen Ray Palmer. [Källa: Nationalencyklopedin]

 

 

 

I och med internets frammarsch någongång i mitten på ’90-talet så var det något som hände med många av dessa underbara eldsjälar som spenderande både sin tid och veckopeng med att klippa/klistra ihop sina egna mästerverk. Jag kom väl i.o.f sig in i hela Underground scenen lite för sent (tidigt ’90-tal) och redan då var det många ’zinemakare som använde sig av dator för att framställa lay-outen till sina blaskor. Men det var fortfarande den samma härliga DIY andan som man hittar i de äldsta blaskorna.

 

Jag hann själv aldrig vara involverad i denna underbara värld av pappersblaskor, dock är jag en av många som drivit ett webzine, eller vänta nu?
 
Jag har visst medverkat på ett hörn i den eminenta blaskan Bestialiskt Mangel Zine (intervjuer med Battlelust & Satariel).

Fanns en riktigt duktig fanzine makare här i stan också minns jag i form av Jens Rydén (ex.Naglfar) som gav ut tidsskriften Dusk Magazine. Även Athanor Zine här till vänster var en lokal Umeå produkt som kunde avnjutas. Skogen Magazine var ett riktigt bra fanzine från Schweiz, det engelska språket var lite sisådär, men så var det i huvudlag med de flesta ’zines. Det var en del av charmen helt enkelt, stavfel och grammatiska fel var en del av helheten.

 


Fyra svenska sena pro-print fanzines som jag saknar:
Fear Magazine, Serenity Magazine, Metal Wire & Slavestate Magazine.
Slavestate lever dock fortfarande fast i webformat, bra men inte samma känsla.

Avslutningsvis lite andra diverse produktioner från världens alla hörn & kanter:

 

Budskapet var simpelt, jag antar att det gick fram?
Jag saknar fanzines..
Vilka var dina favorit fanzines? Och om du inte har minnen från fanzine tiden kanske du har några favorit nätzines att tipsa om?

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. David

  Saknaden efter Metal Wire, Serenity och Slavestate är stor. Jens Rydéns Dusk mag är också en klar favorit. Jag kommer ihåg när jag kanske tretton år gammal försökte köpa Dusk på Sid´s musik, men blev nekad. Killen i kassan (det kan ha varit herr Rydén själv om han jobbade där, men det låter jag vara osagt) låtsades inte förstå vad jag menade, helt säkert eftersom jag korthårig och tre äpplen hög inte var tillräckligt hård. Det är lätt att glömma elitismen som fanns på den tiden. Heathendoom mag, Blod på marken Zine och Cadla är andra favoriter.

 2. Björn Sundberg

  Till att börja med – skön blogg! Gällande fanzines så var definitivt favoriterna Heathendom Magazine och Nordic Vision. Bestialiskt Mangel var ju också klart underhållande. Glad att se Cladam kommentera här. 🙂

  Kommer någon ihåg ifall det kom fler nummer av Dark Age Magazine (tror den hette så iaf), ett Luleåbaserat fanzine som väl Pierre från Everdawn mm. och någon fler (Baron Samedi?) stod bakom? Den gillade jag iaf.

  Slutligen ett tips, finns ett aktivt fanzine som i högsta grad har behållt den gamla känslan, heter Funeral March och finns på http://www.myspace.com/funeralmarchzine

 3. Madelid

  En kul blogg du gör! Jag hittade den precis. Har inget smart att tillägga utan listar bara ett gäng av dem jag gillar/de som inte nämnts tidigare:

  At Dawn They Read, Battle Of Bewitchment, Blackthorn (som inspirerade Darkthrone till sitt namn), Conspiracy, Dark Dimension, Davthvs, Goetia, Hammer Of Damnation, I Came From Darkness, Imhotep, Metal Duck, Morbid, Mould, Nekrologium, Peerless, Pure Fuckin´ Hell, Putrefaction, Septic, Sepulchral Noise, Tales Of The Macabre, Voices From The Darkside etc.

  R.I.P. på allihop så vitt jag vet, och många därtill. Tråkigt som fan är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.