10 Rekommendationer – Power Metal

Jag har ju tidigare skrivit 10 rekommendationer i följande genrer: death metal, black metal och thrash metal. Tänkte att det är dags att försöka ge sig på en svårare genre, svårare i den aspekten att jag inte riktigt brinner för genren längre men godbitar finns det fortfarande som kan åka i vinylspelaren/cd-spelaren till och från.


Blind Guardian [GER] – "Imaginations from the Other Side" 1995
En skiva som nog inte av de flesta Blind Guardian fans uppfattas som deras bästa, men för mig är detta skivan som är mest jämn rakt igenom.
Rekommenderat spår: Imaginations from the Other Side

Rhapsody [ITA] – "Legendary Tales" 1997
Säga vad man vill om dessa italienare men när jag hörde de på radion under en semester i finland veckorna innan skivan skulle släppas så var det en magisk upplevelse. Rhapsody hade ett eget sound som i dagens läge har kopierats mer eller mindre lyckat av ett dussintal andra band.
Rekommenderat spår: Warrior of Ice

Helloween [GER] – "Keeper of the seven keys pt.2" 1988
En introduktion för detta band känns överflödig, en sann klassiker innan det barkade utförs för bandet.
Rekommenderat spår: Keeper of the seven keys

Scanner [GER] – "Mental Reservation" 1995
Sex år efter "Terminal Earth" (1989) återvände Scanner med albumet "Mental Reservation" som var mer pompöst än deras tidigare album som gick mer i speed metallens tecken.
Rekommenderat spår: After the Storm

Running Wild [GER] – "Black Hand Inn" 1994
Running Wild är heavy/power metallens AC/DC, de har lyckats släppa så gott som samma skiva i över 20 år men det finnes banne mig något bra att hitta på varenda skiva.
Rekommenderat spår: Black Hand Inn

Avantasia [GER] – "The Metal Opera" 2000
Har aldrig varit ett fan av Edguy men med Avantasia lyckades Tobias Sammet åtminstone skapa två bra plattor i form av "The Metal Opera" (2000) och "The Metal Opera Part II" (2002).
Rekommenderat spår: Reach out for the light

Nocturnal Rites [SWE] – "Grand Illusion" 2005
Länge höll jag debuten "In a Time of Blood and Fire" (1995) som mitt favoritalbum från detta lokala (samt sveriges bästa) power metal band. Det som fick mig att byta uppfattning är dock Jonny Lindkvists alldeles underbara raspiga stämma.
Rekommenderat spår: Cuts Like A Knife

Sonata Arctica [FIN] – "Ecliptica" 1999
Ett band som nog är lika mycket hatad som älskad av många. Kan man ha överseende med Tony Kakkos "Fingelska" uttal när han sjunger så är det inte annat än att luta sig tillbaka i fåtöljen och njuta av solo-battles i Yngwie Malmsteen stuk.
Rekommenderat spår: Picturing the Past

Falconer [SWE] – "Northwind" 2006
Mathias Blad (sång) låter lite som en missplacerad Peter Jöback i ett power metal band, men konstigt nog så funkar det alldeles utmärkt för mig på denna platta.
Rekommenderat spår: Perjury and Sanctitiy

Manowar [US] – "Kings of Metal" 1988
Liksom Running Wild så har Manowar låtit så gott som likadant ända sedan 1987 års "Fighting the World".
Rekommenderar spår: Hail and Kill

Som alltid så är det en del band och album som inte fick plats på listan men här följer en lista på andra rekommenderade band: Angra, At Vance, Demons & Wizards, Iced Earth, Dream Evil, Lost Horizon, Persuader mfl.

Etiketter:

En kommentar

  1. Hook

    Guardian och Running Wild skivorna du nämner är ta mig fan bland mina favoritskivor, om än de ibland byts ut med Somewhere far Beyond och Pile of Skulls med jämna mellanrum.

    Nostalgi på hög nivå från mellanstadiets första nyfikna smakprov på det som kallades hårdrock.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.