Veckans Playlist V.13

Vad är Spotify?
"Spotify är en svensk tjänst som tillåter dig att streama musik till din dator helt lagligt. Du laddar inte ned någonting till din egen dator. Spotify är en laglig musiktjänst som betalar skivbolagen pengar för att distribuera musik till sina användare. Det finns två olika sätt att använda Spotify. Det ena sättet är att köpa Spotify Premium vilket kostar 99:- per månad. Det andra sättet är att utnyttja en Spotify Ínvite vilket ger dig gratis tillgång till tjänsten, men med ett kort avbrott för reklam var 20:e (!) minut. Reklaminslagen är korta, endast cirka 20 sekunder åt gången. Med andra ord så är gratis Spotify det helt klart bästa och mest ekonomiska alternativet om du får välja.."

Sååå, efter den fina informella inledningen går vi över till dagens ämne, dvs. Spotify. Jag gillar konceptet med Spotify men är ändå motsträvig mot denna "dagens teknologi" som förtar en del av charmen i musiklyssnandet. Självklart så har Spotify fört med sig både för och nackdelar.

Fördelar:
-Även folk som inte har ett speciellt stort musikintresse har med Spotifykonto tillgång till ett stort musikbibliotek, dock LÅNGT ifrån komplett sådant.
-På hemmafester/förfester/efterfester etc. hos folk runt omkring i vårat avlånga land så är valmöjligheten större vad gäller musik.
-Folk upptäcker lätt nya artister/grupper de annars kanske aldrig fått upp ögona för.
Nackdelar:
-Jag tror personligen tyvärr att Spotify inte bidrar till att folk går ut och köper mer skivor just p.g.a att Spotify gör musiken så lättillgänglig.
-Även då Spotify har ett stort bibliotek som konstant utökas så kommer det alltid att finnas sånt som inte finns eller kommer att finnas tillgängligt.
-Spotify förtar lite av känslan med att lyssna på musik i.o.m att det är så lätt att bara strölyssna på saker och byta låtar huller om buller. Jämför tex. med att lyssna på vinyl, inte orkar man hålla på att byta låt hela tiden utan man koncentrerar sig på det som spelas och planerar för nästa album till slakt.
-Spotify är inte tillgängligt för alla länder samt att utbudet kan skilja sig mycket mellan olika länder.

Ok, det var lite av mina tankar kring Spotify…..

Jag är själv inne på mitt andra Spotify Free konto (första gav jag bort till tjejen som hade mer nytta & nöje av den), men det var inte förrän i veckan som jag verkligen gav Spotify en ärlig chans. Kan väl säga så mycket som att jag är fortfarande inte helt såld, men fattar ju potentialen av tjänsten. Några saker som jag stör mig på är:
-Årtalen på många gamla skivor är baserade på senare Re-releaser.
-Väldigt mycket stavfel på låttitlar.
-Större självklara pengarkåta artister (skivbolag) så som Metallica, AC/DC etc. finnes ej tillgängliga. Vad som förvånar mig är dock att KI$$ finns på Spotify:)
-Att jag ofta kanske hittar artisten i fråga men inte låten eller skivan jag är ute efter.

Jag förstår ju att en del av sakerna ovan inte är artistens fel utan handlar i många fall om skivbolagens ovilja att våga prova på nya vägar.

Nog om detta, jag har iaf. bestämt mig för att sätta ihop en Veckans Playlist för de som har tillgång till Spotify. Denna veckas playlist är en frisk blandning av aktuella artister samt gammal gyllene skåpmat.


Veckans Blashyrkh Playlist V.13
 

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.