Skivsamlarhörnan: Century Media

Förra veckan var det NUCLEAR BLAST som sattes under luppen, denna vecka är det dags för en till mastodont inom industrin, närmare bestämt CENTURY MEDIA (hädanefter benämnt CM). CM ligger på andra plats i listan över "Bolag med flest skivor i samlingen" med 47st titlar.

CENTURY MEDIA i korthet:

Likheterna mellan NUCLEAR BLAST och CM är många. Bolaget startades av Robert Kampf, 1988, på den tiden sångare i Tyska thrash/crossover bandet DESPAIR (Obs! alltså då inte samma DESPAIR som figurerade i "Veckans Gratis" förra veckan). DESPAIR’s debut blev även det första släppet på bolaget och ironiskt nog även Roberts sista skiva med bandet efter att ha blivit ersatt av en ny vokalist. Men man kan ju konstatera att det ju gått bra för Robbans del trots detta. CM  nappade tidigt upp band som UNLEASHED, GRAVE, SAMAEL, SENTENCED, TIAMAT , ASPHYX mfl. och att bolaget idag tillsammans med NB är ett av de största på marknaden är det ingen större tvekan om. Ett bolag som bjudit på massor av godis de senaste 23 åren och ungefär som med NB så kommer detta nog att fortsätta så länge det fortfarande finns kvar folk som köper skivor. Men vi skall även inte glömma bort att CM är bolaget som envisats med att släppa skiva efter skiva med bandet STOCK MOJO, metalvärldens svar på kolera.

Fem klassiska CENTURY MEDIA favoriter ur samlingen:

Band: Asphyx
Titel: Last One On Earth
Årtal: 1992
Motivering:
Från inledande spåret "M.S. Bismarck" till avslutande "Asphyx (Forgotten War)" så är detta en fantastisk uppvisning av släpig dödsmetall i världsklass. Martin Van Drunen’s röst är och förblir en av de främsta och säregna inom dödsmetallen. Dock älskar man rösten, eller så hatar man den, det finns verkligen inget mellanläger här.

Band: Grave
Titel: You’ll Never See…
Årtal: 1992
Motivering:
Jag tycks skilja mig från mången andra dödsmetallare iom att jag anser att "You’ll Never See…" är bandets bästa. De vanliga valen brukar vara debuten "Into The Grave" (1991) eller 1994 års "Soulless". Men för mig uppstod magin 0:31 in i titel/öppnings spåret när frasen "You will never see….heaven"  brast ut i mina högtalare för första gången.
 

Band: Old Man’s Child
Titel: The Pagan Prosperity
Årtal: 1997
Motivering:
Jag hade redan bekantat mig med OMC två år tidigare med albumet "Born of the Flickering" som inte alls var/är så dum. Men denna platta höjde ribban ännu högre och är nog ärligt talat en av de svängigaste/gungigaste black metal skivorna som någonsin släppts, synd bara på att virveln slutar existera varje gång bandet drar upp på tempot.

Band: Strapping Young Lad
Titel: City
Årtal: 1997
Motivering:
Oj! Vilken platta detta är. Mitt första möte med geniet Devin Tonwsend och ett möte som jag sent skulle glömma. Industriell metall har nog aldrig låtit lika bra som på denna platta. FEAR FACTORY har inte en suck mot detta. Innehar plats #33 i "100 Skivor till samlingen".

 

Band: Sentenced
Titel: Amok
Årtal: 1995
Motivering:
Från början upplevd som en stor besvikelse efter briljanta "North From Here" (1993) plattan. Men fy skam den som ger sig i första taget, plattan växte och markerade förändringen i stuket som bandet skulle ta på kommande plattor. "Nepenthe" är antingen menat som en tribut eller en skamlös rip-off av BATHORY’s "Under the Runes" (Twilight of the Gods" 1991). 
 

Om ni är intresserade av att se den något så när kompletta (och stökiga) diskografin från CENTURY MEDIA så kan ni surfa in på följande länk: CM @ Discogs

Morgondagens "Veckans Playlist" kommer att spinna vidare på ämnet i form av en nio timmars historisk tillbakablick på musik släppt via CENTURY MEDIA.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.