Vindkraftverkens störningar

Det talas och skrivs för lite om vindkraftverkens driftsäkerhet. Verkens tekniska lösningar har varit inriktade på låga kostnader vid tillverkning. Driftsäkerheten har kommit i dagen efter en längre drifttid vid olika förutsättningar. Det kan nämnas att vissa tillverkare avråder drift vid kulingvindar för att undvika haveri. En drifterfarenhet.

De vindkraftverks som Vattenfall äger har driftproblem. Det är främst växellådorna som inte håller mekaniskt så nu måste de repareras eller bytas ut i en mängd verk. Dessförinnan har de reparerats med stora kostnader och minskade elleveranser. Även Vattenfalls havsbaserade verk har liknande problem.

Verkens tekniska lösningar bli nu föremål för en uppgradering. Försök kommer att inledas med direktdrivna turbiner för att slippa växellådorna. Även försök med syntetisk svängmassa i vindkraftverken för att kompensera bortfallet av roterande generatorer har inletts. Den lösning de har i Kanada har inte anammats av svenska forskare.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.