Vår elförsörjning

Vi kan nog konstatera att vattenkraften är den viktigaste energikällan i vårt elsystem. Den är driftsäker, förnyelsebar, synnerligen reglerbar och ger stabilitet i systemet. Befintliga vattenkraftstationer bör därför uppgraderas.
Befintliga vindkraftverk bör vid förnyelse göras driftsäkrare, ges ökad livslängd och stabilitet. Därför bör en del tekniska lösningar omprövas.

Etiketter:

9 kommentarer

 1. Gunnar. F.

  Vindkraften är en naturförstörelse av stora mått, den dödar ofantliga mängder insekter samt rovfåglar 85 örnar förra året tex.
  Dessa stålskelett för även oljud till den milda grad att det på många ställen blir obeboeligt, dessutom går dem ej att återvinna, komposit bladen grävs istället ner i stora mängder i tex. USA.
  Här kan du lyssna under ett besök hos Doris i Krokek!
  https://youtu.be/VLeMfjqmlOs
  Betänk då att det till 2040 skall byggas tusentals nya verk i Sverige.
  Sverige behöver en ny regering å det snaraste innan de förstört Sverige totalt -om det överhuvudtaget går att förstöra landet ännu mera-.
  5 generationens kärnkraftverk där man kan utvinna nästan allt av dagens kärnkraftsavfall är framtiden.

  • Klas Viberg (inläggsförfattare)

   Det är nog tyvärr så att ny kärnkraft i annan form än idag verkar inte locka. Så länge vindkraften vinner ny terräng råder det inte energibrist och då är inte marknadskrafterna i täten. Det råder ren ovilja att finansiera ny utbyggnad av kärnkraften. Men det finns andra problem med driften av elkraftsystemet som måste lösas.
   Klas Viberg

   • Gunnar. F.

    Jag tolkar dig då att problemen med elkraftsystemen är överföringen från norr till söder?
    Problemet blir, att norr har ingen elkraft över att föra neråt till södra Sverige, norr kommer efter batterifabriken, stålverket som skall tillverka stål med vätgas samt järnsvamps-fabriken och nu den bestämda nya järnvägen från Dova-Skellefte-Luleå och tillsist all annan el som förbrukas i norr, kommer att sluka hälften av all el som produceras i Sverige!
    Vindkraften ger el när det blåser, högst osäkra elleveranser skall tilläggas.
    I detta nu när Ringhals 1 och 2 är tagna ur bruk och 3-4 genomgår service, så är det elbrist mitt i sommaren, så nu körs fossila oljekraftverk för att hålla igång södra Sverige med el !
    Det måste till nya kärnkraftverk om inte Sverige skall hamna på efterkälken, redan nu backar företag ifrån att investera!
    Men i stället så tillåter regeringen Facebook med flera stora techjättar,serverhallar som drar enorma mängder el i det närmaste gratis el,subventionerade med våra skattepengar, samtidigt som dessa jättar inte betalar någon skatt att tala om!
    Det är väldigt mycket som är snett i detta land, tack vare politiken som förts på senare tid!
    Sossarna var bra fram till 60 och möjligen en bit in på 70 talet, men därefter katastrof!
    Hej.

    • Klas Viberg (inläggsförfattare)

     I den allmänna debatten framgår ganska tydligt att kärnkraften som lösning på energiförsörjningen inte är ett alternativ. Vi har idag ganska god elförsörjning så om vi skulle tillföra energieffektivisering och minskat slöseri skulle det räcka en bra bit.

    • Klas Viberg (inläggsförfattare)

     Det är bra med debatt. Elförsörjningen har blivit problematisk sedan vindkraften gjorde sitt intåg. En hållbar kraftmix över tid har blivit ett problem som måste lösas.

 2. Gunnar. F.

  Vad gäller vattenkraften håller jag med dig, har själv varit på ett antal nybyggnationer samt utbyggnader av befintliga tex. i Gallejaur där vi sprängde och satte in ett aggregat till, så nu snurrar två där, även i Sädvaluspen, där det gamla revs och ersattes av ett nytt stort aggregat samt ett mini kraftverk på sidan om.
  I Rengård görs det likande i detta nu.
  Hej.

  • Klas Viberg (inläggsförfattare)

   Den driftsäkraste energikällan är vattenkraften och då borde den effektiviseras utan större skada i älvarna. Kan bli svårt med de privata men det kan kanske fixas så att det bli ekonomiskt motiverat.
   Klas Viberg

 3. Gunnar. F.

  Verkar inte vara någon större idé att kommentera dina inlägg, eftersom du verkar selektera ganska hårt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.