Lage Olovsson

’Flyvalls mila’

Alla dessa namn.
På en av de första stenarna som genast till höger vaktar grav och kyrkogård när man kommer gående västerifrån står namnet Flyvall att läsa. Morbror Henry brukade prata om ’Flyvalls mila’ som vore den en fixpunkt, en skogens fyr som allt annat stod i relation till. Han nämnde den med en kort konstpaus efteråt, precis som också den till hälften döve gärna gör för att själv kunna fånga upp igenkännandets eventuella respons.
Men bara ibland han fick. De som kunde orientera sig med stöd av hans platsangivelse teg väl och visste. Och för mig blev platsen speciell enbart genom det återkommande omnämnande som den därigenom fick.
Var den kan ha varit belägen vet jag än idag icke. Ett ställe där denne Flyvall, eller någon honom besläktad, på sin tid framställt kol var det givetvis.
En gammal kolbotten kanske.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.