”Peak oil” och flyg

Av , , 4 kommentarer 13

Inlandskommunerna käbblar om dessa flygplatser.Vilhelmina vill ha 200 miljoner i statligt stöd till att bygga en ny landningsbana. I Storuman söker man med ljus och lyckta efter slantar för att fortsätta miljonrullningen i Gunnarn. Det saknas klarsynthet eller kanske är det kunskap. Vi närmar oss ett råoljepris 100$/fat vilket beror på att det inte produceras tillräckligt med råolja till marknaden. 50% av den råolja som produceras går till livsmedelsproduktion. Fler och fler forskare bilr nu eniga om att vi nått ”peak oil” dvs den punkt då produktionen nått sin topp. Flyget och vägtrafiken har en tuff framtid där det gäller att hitta nya bränslen. Globalt är man övertygad om att många flygplatser kommer att försvinna inom de närmsta 10 åren. Vilhelmina behöver inte i förstahand en längre bana utan en flygplanstyp som är avsedd för kortbanor. Både Fokker 50 och Bombardier Q-serie skulle klara att landa och starta fullastade från Vilhelmina.

För 200 miljoner kan man elektrifiera inlandsbanan och tvärbanan vilket skulle innebära att vi säkerställer transportmöjligheterna för framtiden. Att fortsätta att bygga upp samhällsfunktioner kring det fossila bränslet tror jag kommer att vara förödande i framtiden. Här brukar förespråkarna för förnyelsebränslena hoppa fram och säga att det är framtiden, till viss del kommer det vara det men det kommer inte att räcka till alla.

De som vågar börja med omställningen kommer också vara vinnarna i slutändan. Det som gäller för framtiden är att bygga upp transporter till Umeå men även västerut som inte är beroende av tillgången på olja, tyvärr så har jag ännu inte sett denna klarsynthet.

 

4 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Första fullmäktige idag

Av , , 5 kommentarer 5

Nu är det dax för första kommun fullmäktige. I onsdags damp det ner ett tjockt kuvert med handlingar inför fullmäktige mötet i dag. Det ska bli spännande att vara deltagare och vara med i kommunstyret de närmsta 4 åren. Det är många val till styrelser och nämnder i detta första möte. Sedan har vi budgeten som ska tas och en del andra frågor som jag gissar att det inte blir någon större debatt runt. Och nu tänker ni säker men flyget då? där blir det väll livat som vanligt. Nej det tror jag inte, kommunstyrelsen kommer att ha ett extra insatt möte för att bereda frågan och där tror jag den stannar. Med hål på över 7 miljoner i omsorgsnämnden och tekniskanämndens budgetar är flygfrågan dödsdömd.

5 kommentarer

Halv tid i Skellefteå

Av , , Bli först att kommentera 2

Jag har under de senaste veckorna tillbringat min tid i Skellefteå där jag är på praktik eller verksamhets förlagd utbildning som det så fint heter. Det är kul och intressant med alla möten med patienterna. Det känns som belöning att vara ute i verksamheten en stund och slippa att sitta heldagar framför böckerna. Det är intensiva dagar och man känner sig totalt utblåst när man kommer till sitt lilla kryp in på kvällen. Men man får inte lägga böckerna på hyllan för nästa vecka är det tentamen så det är nog bäst jag ägnar kvällarna fram tills dess till att plugg.

Bli först att kommentera

Toa besök avgjorde inte SD!!

Av , , 6 kommentarer 3

När riksdagen idag valde talman var det inte sverigedemokraterna som avgjorde utan en vänsterpartist från Västernorrland. Christina Höj Larsen var nämligen på toaletten när det var hennes tid att rösta. Röstsiffrorna 153 mot 194 visar att om man drar bort SD 20 röster vann Westerberg ändå med en röst.

Låt oss fortsätta på detta sätt att låta SD vara betydelselösa.

6 kommentarer
Etiketter:

Valfusk eller förtal?

Av , , 2 kommentarer 10

Jag har nåtts av illvilliga rykten att jag skulle ha delat ut valsedlar med mitt namn redan kryssat, inför årets kommunalval. Det är en oerhörd anklagelse.  Jag har inte ens delat ut några valsedlar till någon vare sig ikryssade eller okryssade. Jag har propagerat för att man ska kryssa i valet.  Min övertygelse är att alla har rätt att välja själva och kan avgöra vem de vill kryssa.

Om det är jantelagen som slagit in eller någon enskild som försöker smutskasta mig för egen vinning har jag ingen aning om och tänker inte spekulera i. Min förhoppning är att man ska kunna lägga energin på att utveckla och förnya kommunens politik och inte att all energi går åt till att reda ut smutsiga personangrepp.

2 kommentarer
Etiketter: , , ,

Psykiatri kurs

Av , , 7 kommentarer 4

Nu när valet är avslutat och vi är inne i en period med samtal mellan partierna. Det är en intressant tid, som kommer att visa vilket styre kommunen får nästa mandatperiod. Den mandatperioden börjar första januari vilket innebär att det är ytterligare ett kommunfullmäktige i november innan vi nya får ta våra platser. Jag har räknat till att vi är 13 st nya ledamöter vilket är roligt att se. Det har ju sagts att det är svårt att rekrytera nytt folk till politiken.

Just nu sitter jag och försöker hinna ikapp i mina studier till sjuksköterska, vi läser för tillfället psykiatri en kurs på 15 hp. Jag har en vecka till med teoristudier och sedan blir det 4 veckor praktik i Skellefteå, det kommer att bli intressant.

7 kommentarer
Etiketter: , , ,

Tack för förtroendet!

Av , , 7 kommentarer 5

Jag får tacka alla som röstat på mig, för förtroendet. Nu har man något att stå upp för. Alla valkretsar är inte räknade ännu men det ska vara klart att jag har de personröster som krävs för att komma in i kommun fullmäktige. Det blir till att fira ikväll!!

7 kommentarer
Etiketter: , , ,

Vi ökade i Tärna!

Av , , 5 kommentarer 0

Tack för det stöd vi fått!

Vi har ökat från 17,7% till 21,3% i Tärnaby och i Hemavan håller vi minst samma resultat som förra valet. Tyvärr har vi inte lyckats i resten av kommunen där vi tappar ordentlig i alla övriga distrikt. Vi har tappa ett mandat i fullmäktige men utan Tärnaborna hade tappet blivit ännu större, nu får vi vänta och se hur det går personrösterna. Det blir spännande att se hur det har kryssats i kommunen.

5 kommentarer
Etiketter: , , , ,

Valvaka i Tärnaby

Av , , Bli först att kommentera 8

Vi arrangerar valvaka i kväll på Tärnaby Värdshus, alla är välkomna oavsett partifärg.

 

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Svd artikel om sjukförsäkring

Av , , 4 kommentarer 4

Visst är det beklämmande med de fall vi sett i media de sista dagarna men jag tror att denna reform var nödvändig och kommer bli bra när man justerat barnsjukdomarna. Läs Stefan Blomberg’s artikel.

www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-har-kastat-friska-manniskor-pa-soptippen_5333383.svd

 

Glöm inte att kryssa!

4 kommentarer
Etiketter: