En viktig viljeinriktning för vår landsbygd och sunda livsmedel.

När vi i tisdags i kommunstyrelsen behandlade Centerpartiets Motion om att öka upphandlingen av lokalproducerad mat så ställde sig en enig kommunstyrelse bakom vårt förslag till beslut enligt nedan:

Inom lagen om offentlig upphandling finns möjligheter att ställa specifika krav. Vi anser att kött, fläsk, mejeriprodukter och ägg ska komma från djur som är uppfödda i enlighet med den djurskyddslagstiftning som vi har i Sverige.
 
Råvaror och råvarorna i färdiglagade produkter ska i första hand vara så närproducerade som möjligt och i den mån det inte finns närproducerat från regionen ska svenskproducerat eftersträvas.
 
De specifika krav som bör ställas vid en upphandling kan vara riklig halmtillgång hos grisarna och att svansarna inte ska vara bortklippta. Det kan vara att kor och ungdjur ska vistas ute under sommarmånaderna samt att höns ska ha tillgång till både sand och sittpinnar. Det kan även vara begränsningar i hur lång tid djuren får transporteras innan de går till slakt.
 
Vår uppfattning är att kommuner, landsting och stat bör avstå från att upphandla kött, fläsk och ägg som är framtagna med uppfödningsmetoder som är förbjudna i Sverige.
 
Vi anser även att vår strävan ska vara att fortsätta öka upphandlingen av ekologiska produkter, om det är möjligt och rimligt med beaktande av avstånd och tillgången av ekologiska livsmedel.
 
Ett beslut i denna riktning ger även signaler till det lantbruksföretagande som finns i vår kommun och dess närhet att vi anser att deras arbete är betydelsefullt samt att vi tar ansvar för den mat som serveras till våra barn, ungdomar och våra äldre.
 
 
Lars Bäckström                                   Ingrid Sundbom
Centerpartiet                                        Centerpartiet
 
 
Detta beslut innebär att kommunen i kommande upphandling kommer att rikta sig främst till att upphandla livsmedel som är lokalproducerat och framförallt producerat i Sverige.
 
 
Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.