Bostadsbyggandets chans stavas S

Byggandet måste igång här och nu, inte om 10 år eller senare.

Det av flera skäl för kommunen så viktiga bostadsbyggandet måste få komma igång. Många faktorer är av betydelse för att Nordmalings kommun skall kunna utvecklas men avgörande är att fler väljer att leva och bo inom kommunens gränser.  Glädjande men utan att dra för stora slutsatser så kan vi konstatera att den senaste befolkningsrapporten visade på ett litet överskott men vi måste ändå över tid ha en positiv och stabil trend.

Det finns många anledningar till varför byggandet  är viktigt men möjligheten för fler att bo är självklart grundläggande, därför måste vi ha en nyproduktion av bostäder. Med de skilda boendemiljöer som vi har tillgång till och som kan utvecklas och bli tillgängliga för nytt boende sitter vi i guldsits som tyvärr begränsas av ekonomiska realiteter när produktionskostnad och marknadsvärde inte alltid möts på rätta nivåer .

Finanseringsmöjligheterna och bankerna blir avgörande och då händer det alldeles för lite.

Detta har S uppfattat och reagerat på.

För att bostadsbyggandet skall komma igång i verkningsfull omfattning i vår kommun krävs utan tvekan ett regeringsskifte.

Den högerledda alliansens förslag utgår i huvudsak från att komma tillrätta med storstädernas problem i byggprocessen och det är väl lovvärt men det allvarliga är att insatser för själva bostadsbyggandet skjuts på framtiden i 10 år eller mer.

Socialdemokraterna vill komma igång omedelbart och partiets utfästelser är:

* Byggbonus riktat till studentlägenheter och mindre bostäder

* Låta staten genom SBAB tillhandahålla kapital för nybyggnation av hyresrätter samt söka upp projekt och samarbetspartners.

* Högerregeringens tillväxtmiljard omdisponeras och tilldelas kommuner som tar ansvar för bostadsbyggandet.

* 100 miljoner kr avdelas som stimulans till bostads- näringslivsutveckling.

I första hand är det hyresrätter som premieras men även andra boendeformer finns med i utfästelsen.

Högerregeringens tillväxtmiljard som omdisponeras utgörs av medel som på något undantag när bara gynnar moderatstyrda höginkomstkommuner.

Förhoppningsvis får vi nu ett regeringsskifte och då gäller det för såväl Nordmalingshus AB som privata fastighetsbolag att offensivt vara med och bevaka och nyttja möjligheterna när de blir en realitet.

Lite förenklat och skämtsamt ”avsaknad av synliga byggkranar markerar ett samhälles stagnation”  populärt uttryck i byggkretsar men kanske inte helt utan grund.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.