S vill bygga hyresrätter

 

Vid gårdagskvällens politiska debatt som anordnats av studiefrämjandet på Levar Hotell betonade alla partier vikten av byggande av hyresrätter kommer igång. Vid en avstämning med Nordmalingshus och andra fastighetsägare bekräftas också att det finns en efterfrågan. Detta tillsammans med denna politiska inställning borgar för att det faktiskt kan bli av. När politikerna säger att vi skall bygga så utgår jag från att tanken är vi i det här fallet omfattar både det kommunala bolaget, privata bolag och fastighetsägare, vi kanske skall se det som ett upprop.

Andra helt avgörande faktorer är att det finns byggbar mark och att finansieringsfrågan kan lösas. I båda fallen har kommen en viktig roll. Byggbar mark finns men den är belagd med planbestämmelser som försvårar ett ekonomiskt effektivt byggande därmed också finansieringen.

Om man tror att Nordmalingshus med nytt bostadsprojekt kan fungera som murbräcka för att det skall komma igång fler projekt så kan ett kommunalt åtagande i någon form kanske bli aktuellt. Här kan kommunens möjligheter och agerande ha en avgörande roll.

Vallöftet från S när det gäller bostadsbyggandet är att genom bidrag till eller annan hjälp med finansieringen underlätta för kommuner som tar ansvar för bostadsbyggandet.  Det måste väl alla tycka är bra men för att det skall komma oss till del krävs ett regeringsskifte.

Med tanke på den tid planprocessen tar måste ett nytt planarbete startas omgående för här kan  vi nu ha en broms.

När vi talar om byggandets betydelse så tror vi också på andra positiva effekter. Direkt och rätt hanterat erbjuder planprocessen en sådan möjlighet i kommunens marknadsföring när positiva och offensiva skeenden lyfts fram och blir belysta i media.

Några mycket viktiga kriterier för planarbetet borde vara förtätning och stationsnära byggande och här finns och kan finnas ännu mer byggbar mark efter genomförd process. Fördelarna är uppenbara med närhet service och kommunikationer för de boende, övrig infrastruktur och inte minst för projektekonomin. Rent arkitektoniskt och estetiskt stärks också bilden av samhället, något som inte får förringas.

Förhoppningsvis lyckas man komma igång med Notholmenprojektet och då kanske vi får ser byggkranar på flera ställen.

Med de signaler byggandet sänder och den effekt det har för kommunutvecklingen kommer vi mycket aktivt att driva en politik som syftar till att komma igång med byggandet så fort det går.   

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.