Välkommna till Fria Demokraterna

Vid ett möte (2015.02.03) som besöktes av ett 30-tal politiskt intresserade kommunmedborgare beslutades att starta den nya föreningen Fria Demokraterna. Det blir den organisatoriska hemvisten för många av oss som valt att lämna S. Föreningen vänder självklart inte bara till f d socialdemokrater utan är öppen för alla politiskt intresserade som delar den värdegrund föreningen lagt fast. En värdegrund som i princip är densamma som socialdemokratins men som översatt i praktisk politik betyder breda lösningar, samförstånd och respekt, ett pragmatiskt förhållningssätt där kommunens bästa alltid går i första hand. Den politiska debatten har självfallet sin plats där våra åsikter och ställningstaganden kommer att föras fram på ett tydligt och konsekvent sätt.  En avgörande skillnad mot tidigare är en stark ambition att detta sker under former som inte leder till okontrollerbar turbulens och politiskt spektakel som drabbat kommunen under lång tid och som vi alla fått mer än nog av. Föreningen vill vara en aktiv part i den nya politiska miljö som är på väg att skapas i kommunen.

Demokratins principer i dess djupaste mening och allas lika värde är en självklarhet. Ett otillräckligt regelverk eller hänvisning till vedertagen praxis, enskilda maktintressen, kommer aldrig att tillåtas sätta detta fundament ur spel.

Även om man från den värdegrund som lagts fast i stora drag kan utläsa vad som är föreningens ändamål och syfte, har föreningen nu att ta fram förslag på vision, mål och aktiviteter för verksamheten. Häri ligger också framtidsfrågor som ännu inte funnit något svar. Arbetet startar omedelbart och redovisning sker vid föreningens första medlemsmöte. Föreningen som ännu är i sin linda har naturligtvis utöver detta många praktiska uppgifter och frågor att ta ställning till och arbetet med detta startas nu upp i full skala. En av dessa, den viktigaste, är medlemsrekryteringen som redan påbörjats men som inte kan ske med full kraft förrän vissa formalia och annat kommit på plats.

Vi har noterat att S-företrädare i media framfört att några av oss som lämnat S skulle vara på väg att ångra sig. Vid föreningens uppstartsmöte kunde absolut inte något av detta skymtas utan tvärtom framkom stor offensivlusta och övertygelse om att den väg vi är inne på är den rätta och enda möjliga. Antalet medlemmar som lämnade S i den första vågen uppgick till 30-35, en uppskattning nu är att antalet uppgår till är ca 50, dessa kommentar enbart föranledda av S-uppgifter i media.

Det finns anledning att påpeka att vi som först lämnade S ”värvade varandra” i en slags solidaritetsmanifestation som i förlängningen felaktigt kan uppfattatas som att Fria Demokraterna bara är en förening för medlemmar som vill lämna S. När det gäller rekryteringen så vänder sig, som tidigare sagts, den nya föreningen till alla som känner att man vill delta i ett nytt politiskt sammanhang och där man känner sig hemmastadda i den värdegrund föreningen står för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.