Nytt politiskt skede

Vid senaste fullmäktigemötet (8/4) hamnade vi precis i det läge som befarades när det gäller omlastningsplatsen och byggandet för ny förskola  med  6- avdelningar. Utan omsvep prioriterades förskolebygget bort av den Centerledda majoriteten till förmån för omlastnings-platsen. Skälet för ett val mellan dessa investeringar är framtvingat av kommunens mycket svaga ekonomiska resultat  för 2018. Ett resultat som samma C-ledda majoritet bär ansvaret för.

Att välja en riskfylld näringslivssatsning med kostnadskonsekvenser man inte har kontroll över, före en investering i kommunal kärnverksamhet visar tydligt på skillnaden i våra värdegrunder. Vid omröstningen där frågan avgjordes röstade FD,V,S och SD samtliga för förskolan och man reserverade sig också mot den borgerliga majoritetens beslut.

För oss Fria Demokrater är det en absolut självklarhet att kommunal kärnverksamhet, där det handlar om barn, alltid måste gå före en chansartad näringslivssatsning.

Aldrig tidigare har väl Centerpolitiken varit tydligare och det är länge sedan rågången mellan opposition och nuvarande majoritet varit så skarpt markerad som i denna fråga.

Något ytterligare man tar med sig från fullmäktigemötet är hur kommunalrådet väljer att tackla kritiken som gäller kommunens svaga ekonomiska resultat. Precis som det rapporterades om i VK, läggs skulden för den bristande uppföljningen på tjänstemännen och andra faktorer man inte anser sig kunna styra över. Det är ett förhållningssätt som definitivt inte imponerar om man beaktar var ledningsansvaret för kommunal verksamhet ligger. En kommun-ekonomi utan politikens ansvar, hur rimmar det??

Sammantaget blir intrycken av fullmäktigemötet att vi är på väg in i ett nytt skede när det gäller kommunpolitiken. Man får gå långt tillbaka i tiden innan man hittar en så enad opposition och det är ett bra tag sedan formuleringar som ”skamligt” (V) behövde användas i debatten. Det tråkiga är att ordvalet varken känns främmande eller orimligt i sammanhanget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.