Leif Ahlmark, Vilhelmina

JUDO-”den mjuka vägen”

Leif AhlmarkMed tanke på vår idé om att undersöka möjligheterna att starta ett judoprogram i Vilhelmina så vill jag lämna lite fakta om sporten i vilken jag själv är aktiv.
Judo är en stor sport, faktiskt världens 8:e största, det kan man inte tro när man ser den enkelriktade svenska sportbevakningen i media. Det finns ungefär 16 miljoner utövare i världen varav c:a 17000 i Sverige. Nedan följer ytterligare fakta hämtat från Svenska Judoförbundets hemsida:
"Jigoro Kano, som vi i dag känner som judons grundare, startade skolan Kodokan i Tokyo i 1882. Kano hade studerat under flera stora jiujitsumästare. Under en lång period bearbetade han tekniker och metoder och byggde till slut upp sitt eget system, och utvecklade det till ett ideal eller princip. Jigoro Kanos system fick därför namnet Kodokan Judo. Kano förändrade eller tog bort farliga eller dåliga tekniker. Sporten blev snabbt populär i Japan och vid början av detta århundrade spred den sig också vidare till USA och Europa. Judons utbredelse och popularitet har sedan bara ökat. Idag är judo en väl etablerad olympisk idrott (sedan 1964) och praktiseras av ungefär 16 millioner människor världen över."
Med bästa judohälsningar/Leif

4 kommentarer

  1. Positiv

    Vilken bra information om Judo, mycket positivt om det skulle bli ett Judogymnasium i Vilhelmina med riksintag. Finns det bara ett ytterligare i Sverige är det nog inte svårt, bara man inte ser problemen först!
    Våga satsa och vinn!

  2. Bjarne karlsson

    jag hoppas att det blir något av ditt förslag för judon behöver mer uppmärksamhet i hela landet. Leif våga sattsa på judon du kommer att hjälpa en sport som hjälper många ungdomar som inte passar eller tycker om lagsport som tex fotboll. har själv tränat judo i 20år så jag vet vad det är

  3. 43:a

    Snälle Leif!
    Det enda jag kan se är att du bara producerar ord, ord och åter ord! Du gör det ju väldigt lätt för dig, du går ju inte i svaromål på de kommentarer som berör din ”blogg”!
    Att kasta ur sig åsikter hit och dit är lätt men det kan vara betydligt svårare att försvara dom. Vill nu veta om det är din strategi att inte svara på de kommentarer som lämnas? Visst är det KD du representerar med ”allas lika värde inför den högste”?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.