Svart fredag

banner

Det är inte utan att man känner sig som en mjölkko lite extra den här veckan. Det började en gång i tiden i USA, för att handlarna ville rensa butiken innan julhandeln kunde sätta i gång på allvar. Det spred sig hit för några år sedan och mer än så – Black friday har utvidgats och föregås nu också av black week, och hos vissa till och med av black month!

Det skulle nog kännas mer påkallat om det verkligen vore så att de tömde butiker och lager, men så är det ju inte. I stället fylls lager och butiker på med nya varor, enkom ditskaffade för att vi ska köpa utan att fundera vidare på det. Och även om vi funderade på det, skulle det göra någon skillnad?

Det är förstås samma sak med de stora reorna som dyker upp med jämna mellanrum. Mellandagsreor, januarireor, bokreor. Sommarreor, ”Autumn sale”. Somligt har legat i butiken innan, men mycket har inte alls det. Mest påtagligt är det nog i teknik- och vitvaruaffärer och på bokrean.

Där finns få produkter som är reade i ordets tidigare bemärkelse, utan de är producerade och framställda för att du ska tro att du köper en vara billigare än den tidigare varit. Någonstans vill jag tro att konsumenterna genomskådar detta. Men, men.. Antingen är det inte så, eller också bryr man sig inte, man vill kanske shoppa loss lite och får en förevändning för det – att man ”fyndar”.

Jag gillar själv att fynda, men tappar sugen lite när jag känner mig manipulerad. Vissa saker kanske jag behöver, men jag upplever sällan att det är värt trängsel och köande för att spara dessa usla hundralappar.

Däremellan har jag faktiskt inte alls stora problem med att shoppa. Har köpt en och annan överflödig sak i livet och tryckt in nya plagg i garderoben i en onödigt hög takt. Till slut räddades jag från shoppingberoendet av bristande ork, kombinerat med lägre inkomst. Inget ont som inte för något gott med sig, alltså. Blev som bonus på detta vis mera klimatvänlig, eftersom jag reser mindre och tar tillvara det jag har köpt bättre. Undrar dock ibland hur det skulle gå om jag fick mera pengar i plånboken. Det är förvisso liten risk för det, med knaper sjukpenning och en liten löneinkomst på det. Ja, det lär jag då aldrig få veta, om inte lotterivinsten eller amerikaarvet infinner sig. Haha!

Men nu lämnar jag detta ämne för i dag. Tankarna vandrar vidare till julens fröjder. Advent är en rolig tid. Aldrig är jag så intresserad av stugmys som då. Det laddas upp med tomtar, lampor, lyktor och musik. Varje år tillkommer någon grej. Än är det inte fullt här hemma heller, så jag kan fortsätta ett tag till med att bygga på med mer. Noga utvalt förstås. Dessutom gör jag eget och det är väldigt roligt, inspirerad av det jag ser omkring mig och det Ernst hittar på. Till det är naturen en verklig guldgruva.

Köper julklappar också förstås. Familjen är ännu inte jättestor, så det känns ganska överkomligt och min budget är rätt så återhållsam. Men jag får nog erkänna att när julen nalkas, ja då har jag inga större problem med att konsumera. Det tar jag igen i januari. När januarirean kommer, ja då är plånboken tömd och min köpfest över.

huvet fullt av julstämning Satsar på pynt och mys.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.