Förundran och förkylning

…Europas tredje största land (…) låg långt norrut, i Skandinavien, ett kungadöme som varit självständigt sedan medeltiden..” (Ur Pärlfarmen, av Liza Marklund)

Jag läste detta häromdagen och fick oväntat syn på mitt Sverige med lite nya ögon. Man får ju nästan intrycket av ett exotisk sagoland. Och visst bor vi i ett av världens vackraste länder! Säkert också väldigt exotiskt i omvärldens ögon, åtminstone utanför Europa.

Vi som bor här kanske inte tycker det är något särskilt med Sverige, för vi är ju så vana vid allt vi har och hela kittet: med slätter, berg och dalar, sjöar, hav och vår långa kustlinje, täta skogar, en oerhört stilig befolkning, ljusa sommarnätter, frostiga vintrar och norrsken. Våra traditioner, vår demokrati, vår välfärd och strävan efter att alla människor ska ha samma chanser och ett lika värde. Kanske inte så unikt som en gång i tiden, men väldigt speciellt – åtminstone för mig! Jag ❤ Sverige.

I dag är första gången på hela veckan som jag kan andas obehindrat. Förkylningen slog till och den var faktiskt lite efterlängtad! Hela januari har jag gått och väntat på att den ska bryta ut, haft huvudvärk, frusit och varit oerhört trött. Dessutom har ju alla andra varit förkylda har jag förstått. Men jag hoppas slippa få den i rundgång, utan att den ska läka ut så jag får bli klar i knoppen igen.

Det blev tre dagar, med sömn och vila och sedan sova igen. Sen följde några dagar då jag gradvis försökt hålla mig uppe och aktiv allt mer. Det går rätt bra. Somliga tappar aptiten när de blir sjuka, men det gäller tyvärr inte mig, inte denna gång. Vid min 60-årskoll nyligen fick jag veta att mitt BMI och mitt kolesterol låg väl högt. Därför hade jag inlett 2020 med en sundare kost och livsstil, men som sjuk orkar jag inte hejda mig inför frestelserna. Jag gav fort upp och lät det bli som det blev. Aptiten blev minsann bättre än innan. Håhå jaja, det är bara att knoga på. Ta nya tag. Lite motion är i alla fall inte helt uteslutet denna helg.

Korrekturläser K:s nya bok i dagarna. Det är ca 400 sidor som ska granskas. Jag är nu inte världens tålmodigaste och noggrannaste, så det vill till att jag har en bra strategi. Det har jag. Delar upp arbetet i 20-minuterspass. Är jag trött eller ofokuserad efter 20 tar jag en paus, annars kör jag 20 till. Sen blir det uppehåll. Det funkar bra. Det är enormt spännande att få ta del av en roman i det här stadiet, som den allra första läsaren i hela världen! Det ser mycket lovande ut, tycker jag.

Men just nu gör jag ingen nytta. Jag bara knappar ner lite tankar i bloggen, samtidigt som jag håller ett öga (och öra) på Melodifestivalen. Är inte jätteintresserad numera, men det hör väl lite till allmänbildningen att hålla sig à jour.

Äntligen har jag lyckats producera en kort text! Målet är alltid runt 400 ord, och det spricker i princip alltid. 😲

För övrigt tycker jag att låt nummer 6 var bäst!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.