Andas ut nu?

Kan man andas ut nu?

Hela helgen har tv:n stått på. K har följt presidentvalet i CNN, minut för minut, och därmed har även jag gjort det. Jag förstår faktiskt inte varför det krävs dygnet runt-bevakning av en händelse när inget händer!

I timmar har pratarna diskuterat och analyserat samma saker om och om igen. Ytterst sällan har det framkommit några större nyheter. De första dagarna kanske, men sen: tomgång och rundgång på samma gång. 😀

Nåväl, jag satt faktiskt och tittade just när valet meddelades avgjort och för en stund höll jag nästan andan. Var det sant? Sa de vad jag trodde de sa? Hörde jag rätt?

Kolugn?

Jag hör till dem som förberett mig på ett omval av sittande president. Så desillusionerad är jag. Jag har till slut insett två saker: Många gillar vad Trump gjort (1). Sittande president blir ofta omvald (2) Dessutom har det också gått upp för mig att jag inte förstår hur nordamerikaner tänker – vi lever ju i till stor del olika kulturer och deras referensramar är inte som mina.. (Ok, det blev visst tre saker.)

En gång i tiden, när jag var ung och optimistisk, tog jag för givet att alla vettiga människor (dvs. alla människor utom de elaka) tyckte som jag och gillade hur vi hade det i det socialdemokratiskt styrda Sverige. Döm om min förvåning, när väljarna hellre ville ha en borgerlig regering! :O

Ännu mer förvånad blev jag nog över att de införde försämringar och kallade det reformer. I min värld innebar reformer att man gjorde saker som jag tyckte var till det bättre. Men tydligen var det ett ord som vem som helst kunde använda om vilken förändring som helst i politiken….

Det var då och jag var väldigt ung. Sen dess har jag förstås lärt mig ett och annat och landat i ett åldrade och mer desillusionerat jag.

Ska medges att jag ändå ibland tillåter mig en viss optimism. Som politiskt hemlös i flera år har jag nu hittat ett nytt politiskt hem, måhända ett provisorium, men varmt och tilltalande så långt.

Nu i dagarna pågår jubelrop, hurra och hallelujakörer lite varstans i världen över att Trump övertrumfats av Biden/Harris. Men jag undrar i mitt stilla sinne, vad ska hända nu?

Allt som fanns före valet finns ju kvar. Trump finns också kvar – kommer han att kasta in handduken? Eller kommer han att använda sina aggressiva krafter på annan plats? Han har ju fortfarande Twitter. Han har fortfarande Alt-rightfolket, konspirationsteoretikerna och den militanta högerhöger-högern med sig.

Inte helt lugn

Nej jag känner inte att jag kan andas ut, inte helt och hållet.

Men jag har andra bekymmer att tänka på. Bilskrället har nya krämpor som tvunget måste åtgärdas direkt om jag vill köra bilen. Det blir 5e eller 6e gången i år. Har tappat räkningen.

Julen, som närmar sig med fart. Som alla med familjen utflyttad och spridd bekymrar jag mig för hur det ska bli med den. Det ser inte så lovande ut just nu, med branta kurvor av nya sjukdomsfall.

Bilen går ju att åtgärda, men coronakurvan kan jag inte påverka. Jag får se till att andas ut oro och in sinnesro så gott jag kan. Hoppet finns fortfarande att vi alla kan ses till jul och innan dess kan mycket hända. Vad som helst nästan, vi får se.

Mera mindfulness, tack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.