Dagens möte med Carin Jämtin

Slutspurten är inne och det far många tankar om vilka frågor som kommit bort i valrörelsen. Jag blir så glad när jag möter Carin Jämtin och att vi här hemma diskuterar frågor som är främmande för en stor del av världens befolkning. Ta bara vår vänort i Karelen, där vissa skulle säga att saker är dåligt – men kanske en dröm för andra. Jag är glad att dagens ungdomar är nyfikna och tittar utanför Sveriges gränser. Att de tar chansen och åker iväg och ser saker som jag själv aldrig hade möjlighet att göra i min ungdom. Förutom en FN bataljon på Cypern blev det då inte så många resor. FN-uppdraget gjorde jag inte för att rymma hemifrån, utan för att göra en insats för freden. De upplevelserna från tryggheten hemma till en helt annorlunda värld var otroligt viktiga. Min mamma trodde jag aldrig skulle komma hem. När jag går på torget och träffar korvhandlaren Öqvist och minns hur det var skulle få tro oss. Vi har råd med solidaritet och vi ska kämpa för demokratin utan vapen.

Även under partidebatter kommer tankar. Nu vet jag att vårdnadsbidraget är en än värre kvinnofälla än jag trodde. Vårdnadsbidraget ger pensionspoäng. Det blir en lön som sedan ger lägre ersättning för sjukförsäkringen och a-kassan. Föräldrar som vill skaffa flera barn i följd kommer inte att ha råd för föräldrapenningen kommer ju att sjunka då det är en ersättning som grundas på senaste inkomst. Jag är besviken på mig själv som inte haft tid att tänka för långt utanför kommunen. Men jag vet att det jag säger är rätt.

Min fru Inger är fanatiskt arbetstrogen och far hemifrån innan dom flesta vaknat. Hon har träffat personer som kommit hit från Kuwait, som har hittat kompetensen på nätet, och som sagt att detta måste vara en drömplats på gjorden. Ett för att man hittat en av världens duktigaste personer inom sitt gebit. Deras reflektion är varför ’skryter’ ni inte mer av vad ni har. Jag tror att vi norrlänningar måste bli bättre marknadsförare av vad vi kan och vad vi har att erbjuda. Det vi tar som en självklarhet finns på endast en mycket liten del av jordklotet. Låt oss inte bli ett gnällbälte. Jag tror vi ibland bör ha i åtanke att det finns ett par miljarder människor som har det sämre än den som har det sämst i vår kommun har. Vår sjukvård är i ett globalt perspektiv bara en dröm, som vi ständigt klagar på. Jag tror vi ibland måste tänka längre än vad näsan når. Alla ska vara med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.