Översiktsplan till vad eller för vem?

Visst ska vi ha en planering för framtiden över vad som ska byggas, och var. Jag vill inte planera åt, utan med alla som vill utveckla Umeå och skapa nya jobb. För att vara lite vrång tycker jag att den första typen av planeringen är planekonomi. Jag vill planera för och inte emot en framtid.

Varför har den generation som är äldre än jag ett veto över framtiden? Eller vet enskilda tjänstemän på länsstyrelsen vad som är bäst och har rätten till tolkningen om vad som är god boendemiljö? För mig är det helt självklart att varje generation, över tiden, ska ha rätt att forma sitt samhälle. Att gamla gubbar eller tanter ska tala om vilket taktegel jag ska ha eller hur hög häcken ska vara, är inte vår ideologi. Vi ska tillmötesgå allas önskemål så långt det är möjligt om det inte är någon annan som skadas. Vi ska planera för utveckling, inte emot.

Jag har så svårt att se att den planeringsprocess vi har idag är rätt. Här kan en enskild tjänsteman på länsstyrelsen ha makt att gå emot ett helt kommunfullmäktige, vederbörande kan säga att han/hon tycker något är fel ur vissa aspekter osv. Vi politiker får ta ansvar inför väljare men det behöver inte enskilda tjänstemän på länsstyrelsen göra, dvs. ett enskilt veto över ett enigt fullmäktige. Länsstyrelsen känner vi inte i dessa sammanhang som en myndighet som vill att Umeå ska utvecklas, snarare stoppas. Här om någonstans behövs nya regler eller lagar, en ny plan och bygglag, en ny miljöbalk som inte tar så lång tid att hantera och ger ett större ansvar till dom som är demokratiskt valda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.