Samma gamla visa

Allt börjar nu gå i sina vanliga spår här på hemmaplan i Umeå, men att det kan bli konstellationer som i Storuman med Alliansen och Vänstern är ofattbart. Det skiljer ju som mellan himmel och jord vilken politik man vill föra ur värderingssynpunkt.

Tisdagens möten
Dagordningen på AU var inget märkvärdigt medan vi i PLU startar processen om översiktsplan och fördjupningen av Ön, men det är helt klart att på Ön måste det bli en exploatering som bär exploateringskostnaderna.

Bo dyrare
Folk kommer att få bo dyrare för så slår den bostadspolitik som alliansen tänker genomföra. Förlåt, det är ingen politik överhuvudtaget men dom som har kritiserat oss väljer att avskaffa den helt. Att ta bort investeringsstödet är ett reellt hot mot Umeås tillväxt. De seniorbostäder som marknaden tänkt bygga fryses troligen till vissa delar och studentlägenheterna blir flera hundra kronor dyrare. Studenterna som redan idag har det knapert och som dessutom blev utan studiemedelshöjning. Jag vill spy åt bostadsministerns uttalande, om det nu stämmer, "om det blir dyrare för den boende finns andra alternativ". Det säger väl allt.

Arbetsmiljön
Nu ska arbetsmiljöinstitutet i Umeå läggas ner för att sänka skatten åt rika Täbybor. Ska arbetsmiljön bli bättre behövs kunskap och forskning. Men Alliansens tänker kanske att jobbarna har för bra arbetsmiljö i Sverige och att den inte får bli bättre. Likaså tror man att folk blir friskare om ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen sänks.

Verksamhetsplaner
Däremot blev jag glad igår kväll när jag såg att det finns fack som är inne på samma sätt som vi är här i Umeå när det gäller integration och jämställdhet. Inga speciella dokument, utan att man försöker ha det i verksamhetsplanerna precis där det ska vara.

Transportstödet
Har läst Alliansen budget och det är helt klart att det finns för lite pengar till transportstöd. Det stödet som är så viktigt för företag som ligger långt ifrån marknaden som Volvos hyttfabrik, Skogaholm, Lövånger bröd, skogsindustrin m.fl. företag. Volvos alternativ på sikt kan vara en flytt. Maud får nu verkligen upp till bevis så att vi får se om Norrland, Västerbotten har någon industriell framtid. Vi socialdemokrater kommer att agera och vi vill ha med de borgliga kommunpolitikerna, på samma sätt som dom ställde upp och agerade mot s-regeringen.

Länsstyrelsen
Igår kändes det ganska meningslös när vi inte ens fick lägga ett förslag på mål 3, ett ärende som enligt dagordningen skulle behandlas. Bara bortförklaringar och hänvisning till ett senare dokument som vi inte skulle yttra oss över enligt föredragning i lilla partnerskap. Vi bör nog analysera ganska snabbt om det är länsstyrelsens sak att behandla och yttra sig om saker som berör oss i länet. Enda positiva är att vi fick en bred uppslutning om de frågor som har beröring med samer och de näringar som finns runt dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.