Tillbakablick

Det här blir en tillbakablick men lite framåt. Vår skogslänskonferens är ett bra sätt att diskutera framtidsfrågor. Vad jag förvånas över är hur tyst det är om den s.k. skatteutjämningen. Här ligger ett förslag om kompensation i utjämningen för storstädernas höga löner. Det är helt ruttet att vi ska föra över pengar till Täby så att de kan ha ännu lägre skatt och eller få utrymme till ännu högre löner.

Sedan är det intressant att från företagare få höra att vi upplevs ha miljöinspektörer som "hotar" en viss näring och att vi i Umeå inte tolkar lagarna lika som i våra grannkommuner. Näringen vill som vi har varit inne på att göra en gemensam organisation för inspektörer.

Sedan tror man att fisken kommer att ta slut inom en mansålder om inget görs. Det måste till överenskommelser över hela värden om vi inte ska fiska ut haven. Rovfiske måste stoppas, men samtidigt är det märkligt att när vi och vattenfall ska öka säkerheten, få fram mer energi och bättre fiskvandring, inte går att komma fram tillräckligt snabbt på grund av de omständiga miljöprövningarna.

Klimatförändringarna är också alltid heta områden även om vintern kom ovanligt snabbt i år. Bryggorna fick ligga kvar i sjön och är därmed svåra att rubba, inte ens en millimeter då isen håller järngrepp. Däremot måste världen snabbt få fram ersättning för oljan. Det är tur att vi får en Botniabanan som gör att fler kan åka tåg som är ett bättre miljöval. Men USA är en stor resursförbrukare på alla områden och hur ska man få dom att ändra är svårt att säga. De brukar ju hota med militärmakt om de inte får sin vilja igenom.

Kina och Indien är andra stora risker tack vare sin stora befolkning, men ska vi flytta jobb dit eller köpa produkter som tillverkas där folk utsätts på det sätt vi fick se i uppdrag granskning? Nog är det tveksamt att handla på Ica och Jysk innan dom köper varor där man behandlar människor värdigt. Priset för varor får inte vara enbart avgörande, man ska respektera de mänskliga rättigheterna.

Sporten har sina höjder och dalar. UIK dom ångar på medan Löven varvar fina hemmamatcher med bottennapp som borta mot Växsjö. Travet är svårt som vanligt men går det inte att vinna på V75 och V65 så går det bra att hitta rätt på vinnarspelet och dagens dubbel som i lördags.

Veckan börjar som vanligt med ett väderomslag. Vi börjar också med förberedelserna för lönerörelsen i kommunen. Undrar om facken kommer med något nytt. Dom vet ju att vi satt av pengar för låglönesatsning och grupper som är felprioriterade. Vi finner nog lösningar.

Sedan kommer vi att tvingas ta ett obekvämt beslut, nämligen renhållningstaxan. Nya skatter och deponiavgifter samt att det blir kostnader för att vara miljövänlig. Men den kostnaden kan inte läggas på framtida generationer. Vattentaxan slipper vi höja och det har vi inte gjort sedan vi bolagiserade. Det var ett mycket lyckat drag.

Dagen avslutas med att jag vill se Löven slå Arboga hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.