Förhandlingar mellan arbetsgivare och fack

Idag blir bloggen kortare då det bara handlar om en dag som till stor del handlar om träff med samtliga fack eller fackallianser.

Det finns fack med oerhört många medlemmar som lärarna och kommunal och vissa tjänstemannafack. Saco har dock flest fack med få medlemmar och nog funderar jag över som gammal facklig förhandlare om sånt gynnar medlemmarna även om jag i denna roll är arbetsgivare.

Det känns som om man är nöjdare med hur processerna fungerar dvs. medarbetar- och lönesamtalen. För att vara helt ärlig var vi tvungna att peka med hela handen inför förra förhandlingsvarvet, men det finns saker kvar och det känns som om att det finns både fackliga medlemmar och arbetsgivare som inte riktigt gillar individuella löner.

Det finns självklart frågetecken för oss när man från vissa förvaltningar diskuterar lite olika för olika avdelningar inom samma förvaltning, men i stort känns det som vi är mycket långt framme.

Visst pratar alla för sina medlemmar men det känns som om vissa tror att det finns pengar i någon gömd påse. Så är inte fallet och vi kostar på oss bra mycket mer än i jämförbara kommuner, men visst blir man glad när man får reda på hur fina resultat vi gör inom skolornas område. Där ligger vi mycket nära snittet i kostnader för pedagogisk personal, men högre på lokaler och annan personal, kuratorer, måltider m.m. Dessa siffror visar på att det är hela personalgruppen som gör att det blir bra resultat vilket vi ibland får höra av våra politiska motståndare att det är fel, där gäller främst antalet lärare. Jag tror att det viktigaste är att göra rätt saker och göra saker rätt, dvs. rätt mix av olika personalgrupper.

Nu ska inte förhandlingar lösas via bloggar utan i samtal mellan arbetsgivare och fack men här blir det viktigt hur man ute i förvaltningarna prioriterar. Inga gratispengar finns att få ut och det gäller att medarbetarna är med och hittar kostnadsminskningar så att löneutrymme kan skapas.

I förra bloggen berörde jag den oro jag har inför att vi i våra kommuner här uppe ska vara med och betala ännu mera än idag så att storstäderna ska få ännu bättre eller lättare kunna plocka fram löneutrymme. Här får Maud ge sig för högern oavsett vad hon säger.

Som tur var vann löven igår även om man blir förvånad över hur de kunde spela så illa som man gjorde första perioden. Ett besök på ishallen är mycket trevligt.

Kaos måste råda i Miljöpartiet. Fick en fråga på Bubblan om hur andra partier har gjort med sin gruppledare och uppdrag som ledande politiker. Svarade då hur vi gjort och även hur andra partier har valt att göra. Sa självklart att det som skedde hos dom var en kupp och det finns många i Miljöpartiet som delar min uppfattning. Dom gör väl som dom vill men för oss som får mycket stark kritik för samarbetet på riksnivå blir det tydligt att det är ett parti utan struktur på det lokala planet. Att bli anklagad för etnisk diskriminering när man talar om hur vi jobbar, då vet jag att min kritik om kupp är rätt. Tala om ömma tår och nog förstår jag vem som ligger bakom och att det blivit bråk där han dykt upp är ingen nyhet. Vi får väl se hur man ordnar detta och vilken utveckling dom tar lokalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.