Kort rapport

Ska villigt erkänna att bloggaktiviteterna varit låga den gångna veckan. Orsaken har främst varit att det inte varit så mycket att skriva och reflektera över förutom vädret men det går inte att besluta över. 6 gånger under veckan har mer handlat om att lunka i gamla spår.

Nya fullmäktige
Idag har det nyvalda fullmäktige sammaträtt för första gången. Jag är hundra procent säker på att det känns spännande för en del av dom nyvalda medan andra har mera rutin. Men det viktigaste är inte bara själva sammanträdet utan det som sker fram till fullmäktige med bland annat gruppmöten. En del debatter blir också alldeles för långa och i Umeå håller vi nog på längst av alla kommuner.

Örnsköldsvik
I tisdags förra veckan var vi dit med tillväxtalliansen och hade ett givande möte med personer från kommunen och näringslivet. Det är bara att konstatera att det finns många gemensamma intressen mellan våra kommuner. På en sådan resa får man se hur infrastrukturen byggs om i och med Botniabanan. I Ö-vik har man inte haft så många överklaganden om ens något. Det har inte funnits folk som bara vill sabotera den stora miljösatsningen som järnvägen innebär. Sedan har man en fin arena att spela ishockey i.

Flyget
Tillväxtalliansens reaktioner på SAS neddragningar blev det bred debatt och diskussion om, samt ett totalt stöd för våra protester. Däremot fattar jag inte hur SAS ledning tycker att det är vår sak att ta kontakt med dom innan vi offentliggör våra protester. Varför hörde inte dom av sig till oss? Det har väl varit rimligare, dvs. att dom hör av sig till sina kunder; företagen, kommunen, landstinget och universitetet torde väl stå för de flesta resorna? Vi borde väl för allt i världen pratas med. Den här sista reaktionen bygger på att det som stått i tidningarna är rätt.

Glädjande nog så blev vi i onsdags helt överens om det kommande interregprogrammet Botnia-Atlantica som gör att vi kan jobba vidare med olika samarbeten över den norska och finska gränsen. Men hur vi ska få till bra kommunikationer tills bron/tunneln är byggd känns som en jätteutmaning.

Torsdag
Den dagen innehöll både styrelse för Botniabanan och regionråd. Hoppas bara att vi nu får alla beslut så fort det går för då blir järnvägen klar som det sagts. Det behövs planerade och väl planerade upphandlingar för detta. Men Botniabanan har lagt ner många miljoner på forskning om gäss.

Vårt regionråd diskuterar detta år som ett mellanår men med fortsatt prioritering på de gamla stödbenen och självklart går det inte att undvika den framtida regionbildningen och jag tror vi är helt överens om att det är vansinne att få ett län med norrbotten. Sedan processar vi ju nu ett så kallat KSO, kommunalt samverkansorgan, för att se om vi ska bilda ett sådant.

Kommunbanken
Kommuninvest besökte också länet och man kan väl säga att det är väl bra om dom fortsätter att sköta sig som dom gjort för då lånar kommunerna till bättre ränta. Vi har ju stora lån i Umeå i framtiden, resecentra och nytt värmeverk eller rättare sagt en utbyggnad är stora investeringar.

Fredag
I fredags handlade det om den s.k. hamnutredningen, där vi och näringslivet fick delge vår syn på framtida hamnstruktur och jag hoppas att det gick hem. Vi får väl ge utredaren Birgersson som jag känner mera uppgifter längre fram så han inte glömmer bort vilket transportnav Umeå är. Äntligen fick Bernt och jag även tillfälle att gå ut med våra respektive och fira V75:an som vi fick in.

Lördagen
Det var en dag för innesittande då vädret mest liknande en syndaflod men visst hann vi med travet, samt att besöka några goda vänner och få höra hur det upplevs att få beskedet om tumörer. Då blir man glad att få höra hur duktiga reparatörer det finns för människokroppen.

Söndag
Hyllning av Umeås guldmedaljörer på torget under skyltsöndagen men vädret spelade ett spratt. Bandet som spelade gammal klassisk rock livade dock upp. Tänk vilken tid idrottarna och ledarna lägger ner innan man är framme vid ett SM eller VM guld. Jag avslutade dagen med att se Löven klä av Nyköping och sen hem och äta med Tilde. Bättre start på en vecka är svårt att få.

Vi måste också komma igång med upprustningen an Kungsgatan men tyvärr är det väl fortfarande en del fastighetsägare som har svårt att se att dom ska vara med och betala. Det gynnar ju dom mest så varför ska skattebetalarna ansvara för hela deras yttre miljö. Vi kommer inte att göra något om de inte är med precis som vi stannade upp på Storgatan där man inte ville vara med. Utanför vilka hus, det ser Umeborna.

Fullmäktige valde idag styrelser och nämnder. Tyvärr fläckas väl den strid som miljöpartiet har haft ner stämningen och hur dom ska reda upp sitt blir en svår nöt för dom att knäcka. Det verkar också som att Alireza är gruppledare över sig själv.

Sedan behöver jag nog skärpa bloggandet om jag ska fortsätta, vilket i alla fall är tanken. Däremot är det svårt att veta om man ska lägga ner tid då man inte får reda på om det är någon som läser mina tankar förutom någon journalist, men troligen ses vi.

4 kommentarer

  1. Tom Juslin, webbredaktionen

    Hej Lennart. Nångång i december-januari kommer vi att få ett uppdaterat webbpubliceringssystem vilket gör att vi exakt ser hur många som läser din blogg. Men vi vet att det är många!

  2. Rune Wållberg

    Hej Lennart H
    Det är bra att du tar upp Bothniabanan som ett samhällsutvecklande projekt för Umeå men tycker att du skall uppgradera detta projekt till Umeå- region -nivå som gynnar i första hand Västerbotten, även norr om Umeå, även om du och vår länsresidensinnehavare inte verkar ha samma uppfattning i vissa frågor.
    ”Robertsforsbo”

  3. Catarina Norén

    Hej Lennart!

    Jag tycker det är intressant att läsa din blogg – upptäckte den för två månader sedan ungefär. Det tar tid att skriva förstår jag, men jag hoppas du har möjlighet att fortsätta, därför det känns som ett bra komplement till övrig information man försöker skaffa sig om aktiviteterna i kommunen.

    Varsågod – här kommer en Idé:
    Min 20-åriga dotter åkte till Oslo i september. Mottagande var otroligt välordnat. Snabbt lotsades hon till ett kontor där hon fick ett norskt skatte-nummer, direkt kom hon i kontakt med bemanningsföretag. Efter två dagar hade hon erbjudande på tre jobb!!
    Samtidigt träffade jag en tjej i ungefär samma ålder som flyttat upp från Järna till Umeå för att arbeta. Jag berättade för henne om Julias erfarenheter från Oslo. Tänk om det fungerat så här också, var hennes kommentar. Hon tyckte det varit svårt att ”hitta in” i stan. Vi borde ha ett ”Välkommen- till -umeå- rum i centrum!
    mvh
    Catarina

  4. Jennifer Forssell

    Självklart är det intressant att läsa vilka tankar som driver en av våra kommunalråd.

    Jag vill gärna veta mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.