Ledarstil och lite annat

Vår irritation mot SAS verkar ha gett resultat, det har i alla fall väckt tankar. Att SAS ska dra in en av våra bästa turer har inte tagits emot väl inom Tillväxtalliansen. De kommer nu att träffa oss i tillväxtalliansen på torsdag för att diskutera detta. Företagare har också ringt till mig och berättat att man är orolig för att anställda i julhelgerna ska vara tvungna att ta sig hem från t.ex. Kiruna via bil istället.

Tätt på given
I måndags valde kommunfullmäktige styrelser och nämnder och jag har fått fortsatt förtroende att vara dess styrelseordförande. I går var det kommunstyrelsens första sammanträde som förrättade sina val. Miljöpartiet fick ingen av dess ordinarie ledamöter att ställa upp som ersättare i PLU, dvs. djup konflikt. Det blir nog att finna ett system för information till den grupp i Mp som är 4 av 5 ledamöter.

AU
Var direkt efter KS igår och den stora diskussionen blev inte oväntat om Jämställdhets- och mångfaldspolicy. Vi skickade tillbaka den för att göra den tydligare men vi hamnar omedelbart i frågan om den behövs då vi har de flesta sakerna i budget och verksamhetsplan. Kanske och mest troligt ska vi ha styrdokumenten där för det är därifrån vi gör all utvärdering och uppföljning.

VK:s ledarsida
Att den har stora taggar till mig är ingen nyhet. Det finns sedan Olov Klebergs tid och kan ha att göra med ledarsidans starka koppling till Folkpartiet på den personliga nivån. Däremot tror jag inte dom vet hur vårt decentraliserade ledarskap fungerar. Våra ordförande får ansvar och fattar beslut inom sina områden.

Däremot får jag många samtal varje gång man anfaller mig. Positiv respons från VK:s läsare där man ställer upp på mig och sossarna, man blir förbannad på tidningen och funderar om man ska sluta annonsera. Jag vet att mitt arbeta uppskattas då det är många som sagt att de kommer att rösta på mig och S i kommunen men annat i riksdagen. Till och med aktiva liberaler och många företagare har sagt det, och jag tror dom.

Däremot diskuterar vi ofta i korridorerna över partigränser och kommungränser hur de folkpartistiska ledarna beter sig och driver sitt ledarskap. Vi är nog ganska överens om att de ledarstilarna vill ingen av oss vara företrädare för.

Val har det varit i flera kommuner. Nordmaling gick tillbaka till ett system där oppositionen har vice ordf. i KS och nämnder. Jag tycker det är rätt. I Nordmaling ser det dessutom ut som om S och Ulla-Maj kan prata med det nya centerpartistiska kommunalrådet och det är inte lika taggat som mot folkpartiets gruppledare, en ledarstil?

En speciell regnbåge
Storuman valde en annan modell även om jag kan misstänka att de våra gjorde ett taktiskt misstag som inte tog andra viceposterna, men det får vi väl se. När man ser sammansättningen på posterna så ser det ut som om gubbarna skulle återta makten. KS tunga poster har ju innehafts av kvinnor. En gubbkommun där inte ens V pratar om jämställdhet. Hur ska denna kommun och andra mindre kommuner överleva när så få kvinnor får tunga politiska uppdrag?

Efter många år i ledningen så är det en sak som jag aldrig gett mig in på. Det finns folk som tror att vi i en kommun tex. ska anställa sossar före andra. Nej, säger vi bestämt. Det är alltid kvalifikationer som ska gälla och så ska det vara i alla typer av beslut. Man får inte gynna någon i kommunala beslut och detta kan aldrig göras avsteg från. Där kan man lita på att vi behandlar alla lika, i alla lägen.

Har ställt om lite i kalendern de senaste dagarna beroende på personliga skäl som jag skrev lite om i går. När man gör det så ser man också hur mycket som påverkas för många när ens schema ändras. Alla visar dock förståelse för sådana situationer. Jag tror även att det är viktigt i sådana lägen att vara sanningsenlig och tala om precis som det är. När sånt händer kan det ju bli fler ändringar, kanske även tillbaka.

Löven har inte heller den riktiga turen på bortaplan. Att det skiljer så mycket hemma och borta. Hemma spelar man så fantastiskt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.