Regionindelning och handel

Gårdagens blogg var egentligen måndagens men jag missade väl på något sätt när den skulle läggas in. Vid fyratiden i måndags skulle det vara klart. Jag tänkte att min tid som bloggare på VK var slut men så är det inte.

Regionindelning
Landshövdingen har vi flera tillfällen varit och marknadsfört en regionindelning med Norrbotten. Jag fattar inte varför. Han är myndighetschef och har inte ett dugg med hur den demokratiska samhällsorganisationen ska fungera. Självklart är sjukvården den regionala fråga som är viktigast för medborgarna. Därför ska en regionindelning kopplas till detta. Regionindelning är inte till för länsstyrelsebyråkrater utan för hur det blir bäst för medborgarna.

Beslutsmässigt var gårdagen första dagen för det nya utskottet som fått namnet globalisering och det känns som om en del vill att allt ska heta globalisering. Så var det inte tänkt men en sammanslagning av näringslivsutskottet och planeringsutskottet var ett mål, men inget flytt av ansvar. Däremot skulle vi göra en massa saker bättre ta strategier för det som händer i vår omvärld, forskning, högre utbildning och mångfaldsfrågorna var sådant. Gränsdragningar dvs. stuprör där organisationen inte för frågan rätt accepteras inte, allt är kommunstyrelsens organ.

Svensk Handel
vill utveckla handeln, det sa dom till oss i ett möte. Tänk vad skönt det är att höra att alla numera tycker att Entré Norr var rätt, vi socialdemokrater som blev ensamma om det till slut, men dit går det inte att gå tillbaka, så nu får vi köra efter de förutsättningar som vi har. Stadens centrum är självklart viktigt och här gäller det för fastighetsägarna att bidra till att den yttre miljön blir attraktivare. Rådhusesplanaden, ett nytt stråk med parkeringar under, en isskulptur ganska uppkäftig skyddad från sol och regn i synfältet året om skulle jag tycka var läckert och passa ihop med kulturhuvudstadsåret.

Handelns utveckling måste ske på de områden vi sagt i handelspolicyn, Centrum, Ersboda, Strömpilen och Klockarbäcken. Förnyelse i våra stadelscentra ska inte vara förbjudet. Däremot ska inte Västerslätt utvecklas till ett detaljhandelsområde och visst behövs områden struktureras om, om vi ska ha en bra handel. Det är synd att Entré Norr inte blev av?

Museet
och dom omtag som tas när bildmuseet flyttar till konstnärligt campus har självklart sin roll i kulturhuvudstadsåret. Området och innehållet är en viktig kulturinstitution.

Företagsbesök
för hela utskottet ska dagen handla om. Ett system som jag införde när jag blev ordförande och som vi ska fortsätta med även när utskotten slås ihop till ett. Det är nyttigt för alla att veta hur det är ute i företagen.

Parkeringar
tog jag upp i går och frågade om vi ska ha parkeringar för dom som kan gå till jobbet, eller det ärende man har. Det är ju en beteendefråga och ska vi klara miljön i framtiden så gäller beteendeförändringar och helst utan en massa tvång. Jag tror handeln skulle uppskatta om parkeringarna var till för dom som inte har annat alternativ än bilen.

Parkeringar ur en annan vinkel är utformningen
Parkeringar ska utformas så att man kan lasta in sina köp och få in barnvagnar och barn utan att man skadar bilen (sin egen eller andras) när dörrarna öppnas. Folk ogillar att det är så trångt vid parkeringarna. Är det de normer vi har som gör att de görs för små, dvs. att antalet är viktigast?

Nedskräpningarna
är också en beteende fråga. Det känns som om man på offentliga platser har rätt att släppa allt rakt ner precis där man står. Det kan väl inte bero på hemmet där man från tidig barndom haft en mamma och i vissa fall en pappa som plockat upp allt efter en. Vi måste lära våra barn att inte lämna sina saker där dom står och då måste vuxna föregå med goda exempel. Vi försöker tillämpa detta på vårt barnbarn Tilde. Håll Umeå rent och snyggt för då upplevs det också tryggare.

Umåker
Kvällen idag avslutar jag med travstyrelse. Nu ska en ny VD in och jag hoppas att det fungerar bra och att det blir en längre tid än för nuvarande som gjort ett bra jobb. Vet inte varför han slutar, man kan tänka mig att det finns för mycket gamla kulturer som är gammalmodiga för en driftig VD som vill förändra och förbättra sporten. Även inom travet, som i kommunal planering, finns det för många som tror att gårdagens metoder och ställningstaganden även gäller i morgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.