Vidgat samarbete?

I dag torsdag har vi kommunkonferens för kommunstyrelserna i Umeå, Vännäs, Vindeln, Nordmaling, Robertsfors och Bjurholms kommuner. Ett samverkansområde som är ett av de ben som samarbetet ska grunda sig på är effektivisering. Jag för min del är helt övertygad om att det finns mycket att göra och pengar att tjäna på detta område. Kanske mindre i kr per invånare för Umeå än för de mindre kommunerna. Jag är t.ex. helt övertygad om att följande områden ska kunna gå att utveckla; nästan allt som ligger inom samhällsbyggnadskontorets verksamhet förutom miljö, tillsyn och andra områden där så har vi redan Brand med en del kommuner. Vi har också frågor som finns inom byggnadsnämndens områden och tekniska nämnden; gator, parker men även andra saker som avfall och renhållning.

Det finns flera skäl för ett vidgat samarbete. Inte minst för pengarnas skull dvs. mer pengar till skola, vård och omsorg, men också att kompetenskraven kommer att bli svåra att klara för många av de mindre kommunerna och den lönekamp som finns när man konkurrerar med det privata näringslivet (för att få kompetent personal). För Umeås del skulle det vara nyttigt ur kompetenssynpunkt att experterna får jobba med det dom kan.

Många av verksamheterna som idag ligger under vårt servicekontor tror jag också det finns pengar att tjäna; data, fastighet och andra serviceverksamheter. Jag är inte alls säker på att allt detta behöver göras av oss själva utan att det kan sättas ut på upphandling. Det skulle innebära att de etableras i regionen och att den privata tjänstesektorn skulle bli större i Umeå.

Det är dags att gå från prat om samverkan till handling, mer pengar till kärnverksamhet och billigare och kanske bättre service för verksamheterna. Byråkratifunktioner ska effektiviseras före vi gör neddragningar i servicen till medborgarna. Från ord till handling alltså och hoppet är att våra kollegor i dom andra kommunerna vill få mer pengar över till annat, vilket vi vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.