Partiledare, avtalsrörelse och hockey

I eftermiddag åker jag på kongress för att utse vår nya partiledare. Under min tid som heltidare i Umeåpolitiken så blir det här min 3:e partiordförande. Jag är stolt över dom som vi har haft och jag känner alla mycket väl. De har olika personligheter men samma känsla för de värderingar vi har. För att ta oss ner till kongressen måste vi åka redan fredag kväll för att vara där vid niotiden på lördagen och jag är inte hemma före kl. tolv på söndagskvällen, förutsatt att jag vill kunna vara med hela söndagen. De flesta vet att jag ogillar när folk både går tidigt och kommer sent, dvs. är dåliga på att passa tider. Flygförbindelserna till Stockholm under helger är dock helt under isen. Värst är det på lördagar. Det fördyrar för oss också. Jag längtar tills Botniabanan är klar för då finns alternativ. Apropå överklagandena delar jag den syn Erik Lundgren redovisade i går med anledning av vissa påhopp på mig efter jag kritiserat överklagandena.

Avtalsrörelsen
Avtalsrörelsen ser ut att bli knepig över lag och det skulle inte förvåna mig om de första strejkvarslen kommer de närmsta dagarna. I mitt förbund ser det ut som om granskningsarvodet blir en stridsfråga. Här tycker jag det var märkligt att de som protesterat mot detta i Europadomstolen fick göra det när dom inte hade några avgifter, i alla fall om medieuppgifterna stämmer. Mediabilden har varit så, men vart är den sakliga granskningen? Är det månne samma upplägg som visades i uppdrag granskning om vad som hände på Kungsgatan i Stockholm, vilket resulterade i att Alliansen ska stifta lagar med anledning av det som redovisades. Är detta ytterligare en kupp för att denna gång kunna lagstifta mot facket. Jag blir misstänksam. Är det på grund av det som redovisas i media som regeringen nu lagstiftar eller kommer med medlingsbud. Är media köpta?

Jag är orolig för storkonflikt på svensk arbetsmarknad då det ser ut som om arbetsgivarna helt litar på att den fackföreningsfientliga arbetsmarknadsministern ska reda upp det hela med tvångslagstiftning i slutändan. I stället skulle det vara bra med ömsesidigt ansvarstagande från arbetsmarknadens parter både för att klara ekonomin och jobben. Men vissa hökar i näringslivet, som själva fått skyhöga arvoden och löneförhöjningar, vill pressa till löntagarna ordentligt. Vinden i ryggen känner dom säkert. Däremot vet jag att många mindre företag (nästan alla utom de stora rikstäckande) inte vill ha konflikt.

Maud
Arbetsmarknadsministern brukar säga sig värna om konkurrensen, men då tror jag inte Maud menar de inom livsmedelsindustriområdena som jordbruket har att göra med. Mejeri och slakterier är väl mycket nära monopolbranscher även om liten konkurrens finns inom förädlingssidan.

Löven
Det var heta känslor i Lövens bortamatch igår. Det känns som om att rutinen saknas för ungdomarna på backsidan och det är för mycket utvisningar. Framåt måste man bli bättre på att skymma målvakten för Hadelöv, men även Sehlstedt, tar allt om de har fri sikt. Det är viktigt att fortsätta att ta fram egna produkter, de får rutin genom att spela, man bör inte börja importera avdankade 30-åringar som inte platsar i elitserien.

Kollektivtrafik
Till min stora glädje har vi haft en kraftig ökning av kollektivtrafikåkandet inom Umeå kommun. Det ger också ökade intäkter som gör att vi kanske kan vidta åtgärder för att förbättra trafiken ytterligare, sen om det blir fler turer eller priser är en annan sak. Men som sagt det förutsätter att resandet ökar liksom intäkterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.