Stadshusets huvudentré får inte likna Auschwitz

Auswitch huvudentré.

Ligger man hemma en hel dag får man trots förkylning goda möjligheter att tänka till. Denna blogg handlar om vårt vackra stadshus, mitt gamla lumparställe, som trots allt har lite fläckar i sitt utseende. Huvudentrén från Skolgatan är stängd utom för gående. Visst förstår jag att det är omöjligt att ha utfart där på grund av trafiken men infart, varför inte. Idag är det oplogat med en s.k. betonggris.

Den andra frågan man bör ställa sig är den konstruktion som kommunvapnet sitter på. För mig liknar det symbolen av entrén till den mörkaste platsen jag besökt i mitt liv, nämligen koncentrationslägret Auschwitz i Polen. Kan inte undgå att tänka på detta och se på bilden, visst finns det likheter. Även om Umeå var ett starkt nazist fäste före och under andra världskriget och att en del av fästet fanns på gamla K4 säger inte att vi bör ha en entré som ger tankarna ditåt. Både att entréerna kommer från sidorna, huvudentrén stängd och liknelsen till ett koncentrationsläger följer inte målet med ett gott bemötande och välkomnande.

Handels avtal klart
Det känns bra även om man som arbetsgivare är rädd för egen del om alltför höga löneökningar som inte ryms inom ramen för ökade skatteintäkter och att man klarar volymökningarna. Å andra sidan hade vi en del grupper inom kommunals område som i fjol fick runt 6 % i löneökning. Hela kommunals avtalsområde gav dom 4,7 % Vi hade ju vad vi kallar lönereserven, där finns en generell del. Pott för jämställda löner och en låglönepott. Vi har också pengar avsatta för det i år. För man kan inte bara säga att det ska satsas på lågavlönade man måste också göra det.

16 kommentarer

 1. Thomas S

  Jag håller med om att porten liknar Auswitch. För flera år sen reste jag till polen med vänner o besökte just Auswitch, och tyckte det var hemskt där. Några år senare flyttade jag till Umeå, och skulle på en kurs på stadshuset. Jag promenerade dit och fick se den porten första gången. Det var då min första tanke som slog mig, ”Auswitch”?? Hemskt likt är det. Tycker bättre att ändra till annat!

 2. Elisabet

  För oss som inte varit i Auschwitz, så ser det ut som en helt vanlig trevlig grind. Ska nu Umeå byggas om efter just Lennart Holmlunds associationsmönster?

 3. F Samuel

  Tack Lennart Holmlund för att du reagerar mot denna huvudentre, hoppas den skyndsamt försvinner.

 4. Magnus

  När ska den politiska korrektheten sluta? Grinden byggdes ju långt före andra världskriget, ska vi bygga om allt som påminner om något dåligt? Läge att kolla upp sina prioriteringar.

 5. Anton

  Tycker statshusets pampiga framtoning påminner om en kommunistisk manifestation om statens mäktighet. Vilket för tankarna till kommunismens offer. Vilket trivialt leder till slutsatsen: riv statshuset.

  För vi vill väl inte förknippa Lennart Holmlund med kamrat Josef Stalin.

  Det har blivit en sport att vara politiskt korrekt och inte trampa någon på tårna.
  Herr Holmlund har säkerligen för avsikt att vinna VM i ovan nämnda sport.

  Lägg pengarna på nåt vettigt istället för att Lennart ska få sova lugnt på nätterna. Men herr kommunalråd kanske kan dra i lite snören inom kommunen som gör att han kan få tillstånd att bygga om grinden på sin egen fritid. Så länge det blir ett smakfullt resultat är det ok med mig.

  PS.
  Bortsett från att derivatan är noll i mitten på kurvan som målas upp av de övre metallbågarna finner jag inga större likheter mellan de två konstruktionerna.
  DS.

  Ha en fortsatt bra dag.
  Anton

 6. Sture Malmberg

  För att hedra våran kommunal ordförande så ska jag skriva detta in lägg isär skrivet. Först så bör sägas den polsktyska grinden är snyggare än den vi har i Umeå, vi kanske skulle be att få byt låna, givet vis så ska vi inte ha symboler som associerar till andra världs kriget, så vi blir tvungen att byta ut ”Arbete ger frihet” till Umeå kommuns vapen, och vice versa.

 7. Christer Hansson

  Håller med om att järnkonstruktionen med komunvapnet kan tas bort. Men – grindstolpar etc med stuket av regemente får inte Holmlund peta på!

 8. Gelfblog

  Men herre gud. Har inte folk vettigare saker för sig än att försöka dra korkade paralleller?

  Detta är ett skolboksexempel av ”Guilt by association” http://en.wikipedia.org/wiki/Guilt_by_association

  A: Gillar du hundar?
  B: Ja, det gör jag.
  A: Jaha, ja det gjorde Hitler också.

  Eller
  Jag var hemma hos Maria igår. Jag hittade inget knark, men jag glömde leta i byrålådan…

  (Och plötsligt tänker folk: ”Ja men självklart har Maria knark i byrålådan”

  Köp en psykologibok och sluta slösa med tid och pengar på att hitta långsökta kopplingar…

 9. Lars

  Men seriöst.
  Det är väll ingen jävel som tänker på det. Jag tror inte att umeås befolkning mår dåligt av det, som lennart verkar göra.

  men ta bort grinden då, så lennart kan sova på nätterna.
  Ta bort alla gallerfönster,frisörsalonger & tågstationen också.

 10. Andreas

  Håller med Magnus, det finns andra prioriteringar. Jag vill samtidigt passa på att lägga ut en öppen fråga till dig Lennart Holmlund, Skall alla grön områden i Umeå bebyggas eller kan vi innevånare få behålla någon av ”lungorna” i Umeå??? Att bygga betyder nämligen inte allt för en stads utveckling.

 11. Johan

  Gick det inte järnvägsspår in till Auschwitz också? När man ändå gör om skulle man kanske riva bort alla järnvägsspår som går in till Umeå. Sedan kan man gå vidare och ta bort alla tegelbyggnader och baracker…

 12. Mikael Nordfeldth

  Jag bor på Geografigränd här i stan och det ser minsann ut som så där också.

  Jag återkommer imorgon med bild och blogg-inlägg (här på VK, kika till höger i listan över ”Våra bloggare”).
  Skillnaden med mitt bo-område är väl att det i övrigt snarare ser ut som ett betong-ghetto än ett arbetsläger. Men likheterna vid en av ingångarna är mycket stora!

 13. Rosa Karlsson

  Man undrar om våra politiker saknar arbetsuppgifter.

  Det är en mycket fin grind, förmodligen designad i samma tidepok som andra världskriget och vi kan inte riva alla byggnadsverk som uppfördes eller ser ut som på 40-talet.

  Saknar du meningsfulla arbetsuppgifter Lennart?

 14. Ulf Nilsson

  Inte nog med att kommunen har en av landets högsta kommunalskatter, så har vi troligen ett av landets minst begåvade kommunalråd.

  Hur kan man sitta och ens fundera på att slösa bort en massa pengar på en långsökt koppling till en avlägsen historisk händelse… utomlands dessutom? Ska vi satsa pengar på historiska händelser bör de ju läggas på att uppmärksamma Sävar 2009, när vi firar 200 år av fred på svensk mark och inte lite ”försköning” på Lennarts arbetsplats.

  Med Holmlunds tänkande bör ju alla järnentréer med en elegant kurvig form förbjudas eftersom det möjligen för någon kan härledas till Auschwitz. Ska jag då hävda att Umeås statsvapen ska förbjudas eftersom det är en sköld och påminner om medeltidens alla korståg och det lidande som de orsakade?

  Skärpning! Ta itu med verkliga problem istället för detta oseriösa slöseri med tid (och pengar).

 15. Daniel

  För en person som besökt utrotningslägret Auschwitz ett antal gånger är det en av de mest otroliga associationer jag någon sin läst att man skulle ta Umeå stadshus ingång för det. Vid Auschwits ingång finns det elektrifierad tagtråd. Det finns stora bommar och skyltar med döskallar och texten ”Auchtung”. Dessutom är det omringat av höga vakt torn. Inget av detta finns vid stadshuset. Att associera stadshuset med Auschwits låter sig bara göras om enbart fokuserar på järnskylten med texten men enbar denna gör ingen port Det som gör Aushwitz port så förfärande är skylten tillsammans med tagtråden, elen, döskalle skyltarna och vakttornen. Den bilden tillsammans med vetskapen av alla de som dog där och i Birkenau några minuter bort. Mig veterligen har varken Holmlund eller någon av hans byråkrater haft ihjäl någon i stadshuset.
  Om Holmlund mår dåligt av att se skylten till sin arbetsplats kanske det mer har att göra med han egen inställning till sitt jobb. Kanske är dags för att hitta något nytt jobb om han kan få något annat…

 16. Thezz

  Men alltså seriöst… det där är ju jäkulst långsökt… och jag tycker inte alls att de liknar varandra… skall huvudentrén förändras så kan vi ju lika gärna riva alla järnvägar, betong, skorstenar, torn osv osv i hela Sverige..

  Han måste ha lite att göra…
  Finns det inte viktigare saker att prioritera…. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.