Socialdemokraternas budget och ”svära i kyrkan”

Vi har nu lagt vårt budgetförslag och det går att hitta på vår hemsida, www.umesosse.se. Att förklara allt i bloggen skulle krävas väl långa förklaringar därför är det bättre att läsa budgeten på vår hemsida.

I handlingarna finns det ett dokument som visar hur nämndernas ramar för framtiden ser ut, dvs. hur mycket pengar man har till förfogande och vilka nya tillskott som ges. Osäkerhet är kring löneökningarna, därför inför vi en lönereserv på 1.25% för 2008.

Pengarna till nämnderna räknas också upp när lönereserven för 2007 läggs ut liksom 2008. Det pratas mycket om de tillskott som ges men det är en droppe i havet. Nettobudgeten är på knappt 4,7 miljarder för 2008. Det är de gamla pengarna som är stora.

Investeringarna 2007 -2010 är på drygt 3 miljarder. I handlingarna redovisas också de förändringar som är gjord på investeringssidan i förhållande till tidigare plan, helheten läggs ut så fort den är klar. Vi visar även vilka mål som finns liksom den bedömning som ligger bakom.

Nu till "att svära i kyrkan" – som är ett gammalt uttryck. Jag ska göra det när det gäller skolan, framförallt gymnasieskolan. I budgeten finns en oro över löneökningsutrymmet. Vi måste rationalisera över hela kommunen för att klara löneökningarna.

Rationalisera är att göra saker annorlunda. Då kommer svordomen. Tiden med elever dvs. undervisningstid är ca 15 timmar per vecka enligt uppgift. Skulle den tiden öka med en timme per vecka så frigörs massor med löneutrymme, 1 av 15 är många procent. Det förutsätter givetvis att personalstyrkan minskas i samma omfattning som andra ger mer undervisning.

Det är på det sättet industrin och andra rationaliserar och skapar löneutrymme samt konkurrenskraft. Vi borde kunna göra på samma sätt i våra skolor. Jag är helt säker på att det är andra arbetssätt som gör att det är så intressant att starta friskolor, där det ger vinster för dom som driver skolorna och bättre lön för de anställda. Pengarna får dom nämligen efter hur kostnaderna är i den kommunala skolan. Konstigt är att här är det ingen som frågar efter utmaningsrätt eller att man i stället har haft ett anbudsförfarande som inom all annan verksamhet vi bedriver när någon annan ska göra jobbet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.