Mer om entréer, centrum, färjelägen och kulturhuvudstad

* Entrén till stadshuset
Jag har skrivit om Umeås entréer tidigare, senast infarterna och tidigare stadshuset. Den senare liknar entrén till Auschwitz, det gamla nazistiska koncentrationslägret. I helgen hade vi gäster från Norge och Danmark och vi kom in på ämnet. De hade exakt samma uppfattning men hade inte velat såra oss och framföra detta.

* Vasagatan i Umeå
Om fastighetsägaren kommer fram med sitt hotellbygge på vad jag kallar Tempokvarteret får staden ett lyft. Det som tilltalar mig allra mest är att Vasagatan försvinner som bakgata och upprustningen av Storgatan fullföljs.

* Nya färjelägen?
Från Finland presenterades en utredning om att flytta ut hamnen från den inre delen i Wasa. Restiderna på vatten skulle i så fall bli 2 till 2,5 timmar kortare och troligen ge fler turer. Vi har sett samma tidigare i Kvarkenrådet men Wasa gillar det inte fullt ut. Jag tror något sånt måste till i väntan på en fast förbindelse och kanske lösningen skulle bli enklare om man runt Wasa bildar en storkommun. Troligen skulle en sån lösning minimera behovet av statliga och kommunala bidrag.

* Kulturhuvudstad
Ska vi lyckas med detta tror jag det måste till något ovanligt och bestående och det är inte uppträdanden av artister. Vi måste nog våga tänka till ordentligt och det ska vi göra.

* Ålidhemscentrum
Yttrandena börja komma in om Ålidhemscentrum. Som väntat finns det kritiker. Jag är dock helt övertygad om att detta kommer att stärka centrum. Vi skulle få fler fastighetsägare som vill stärka upp stadsdelscentrum. Marknaden brukar prata om konkurrens men när den kommer så motarbetas den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.