Befolkningssiffror

När det sker förändringar i våra befolkningssiffror är det många som skriker eller gapar till. Umeås befolkning brukar variera över årstiderna och det blir alltid ett minus efter första halvåret då studenterna flyttar hem eller till jobb någonstans. Det kommer nya studenter till hösten.

Första halvåret backar vi med 648 personer sedan nyår, vilket gör att vi backar med 112 personer mer än i fjol men kommer nog att stanna på ett plus på helår på ca 500 personer, inte riktigt illa. Tittar vi till i förhållande till första kvartalet låg vi 200 sämre än i fjol så vi tar igen ca 100 personer på ett kvartal.

Det finns förklaringar till siffrorna, det föds färre och dör fler än i fjol, det invandrar några fler men utvandrar många fler än förut och ökningen av inrikes utflyttning är större än ökningen av inflyttningen.

Men som sagt det är marginella förändringar mot i fjol, men det innebär inte att vi sitter med armarna i kors. Läser man kommentarerna under VK:s artikel där anonyma får spotta hur man vill är slutsatserna av lågvattenmärke och är inte värda att kommenteras.

Många tror på Umeås framtid annars skulle inte huspriserna öka nästan mest i Sverige. Marknaden vem det nu är tror på Umeå.

Däremot förstår jag inte VF:s artikel som säger att jag inte gick att nå för en kommentar. Det var ingen som läst ett meddelande i min telefon. Däremot klippte jag gräs mellan kl. 18 och 19 och då var jag inte nåbar.

Men visst finns det alltid hot, ett är självklart hyttfabriken. Vi vet ju inte om regeringens näringspolitik innebär att Volvo lastvagnar törs lägga sin framtida expansion här om den kommer och orsakerna är att Maud tagit bort delar av kompensationen för att man ligger långt bort (transportstödet). En annan viktig åtgärd är att se till att hytterna går att transportera till den nya godsbangården. Vägarna måste byggas färdigt här i Umeå.

Umeå universitet och andra norrländska är förhållandevis dåliga gentemot övriga lärosäten i Sverige att ta del av EU:s ramprogram. Här hoppas vi verkligen att rektor lyckas höja EU-pengar delen och att vi lyckas få hem mera av våra avgifter som vi vet är hans målsättning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.