Företagens bidrag till att bli kulturhuvudstad

Umeå vill bli kulturhuvudstad 2014, och det finns ett brett politiskt stöd för detta. Vad innehållet ska vara för att nå målet är inte klart men den bredd som finns i kulturlivet ska vara basen.

I går mötte jag Jan Sundman som tidigare var chef för Sparbanken i Umeå och jag frågade var pengarna var som dom en gång satt av för utsmyckning av centrum och det svaret fick jag. Han kom med en ide som jag köpte direkt och ska föra vidare, även om det kommer att finnas de som kommer att försöka sänka idén. Den går ut på att få med näringslivet i kulturhuvudstadsåret.

Låt företagen få utsmycka våra rondeller som vi har ett flertal av. Utsmyckningen kan vara konst som till exempel skulpturer. Belöningen för den insatsen skulle vara att rondellen döptes till företagets namn. Balticgruppen har ju redan gjort det på ett ställe vid infarten till Strömpilen och då skulle rondellen kallas Strömpilsrondellen eller Baltic rondellen eller vad företaget vill kalla den. Iden låter faktiskt bra.

Under mina promenader hade jag tidigare tänkt i liknande banor efter Umeleden. Den tanken går ut på att företag får gå med i den stiftelsen, för det är en stiftelse. Insatsen till stiftelsen skulle vara att anlägga lämpliga rastplatser efter Umeleden där man kunde ta en paus, rasta med medhavt fika eller grilla på en grillplats. Företagen skulle där få kalla den rastplatsen sitt namn.

Vi är ju även öppna för att företag i centrum ska kunna bidra med saker som piffar upp miljön. Där är tanken att man fortsättningsvis får äga verket och min tro är att det är mera attraktivt för företagen än att ge bidrag till kommunen. Utemiljön ägas ju av kommunen i de centrala delarna vilket inte är fallet utanför stadskärnan. Vi får väl hoppas att dessa idéer kan bli verklighet för det skulle gynna utvecklingen i Umeå.

Idag åker vi till Lycksele och uppvaktar kommunen på 400-årsfesten. De är faktiskt så gamla. Hur gammalt Umeå är måste jag kolla upp men däremot blev vi stad 1622. Vår gåva är ett specialbeställt konstverk som vi hoppas får en plats där kommunmedborgarna kan se den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.