Vägar, Ön, gästhamn och regionalpolitik …

Denna tisdag blir det ett antal korta funderingar kring olika saker.

* Damer packa väskan
Den förste är att jag tror Sveriges fotbollsdamer får packa resväskorna och åka hem. Det blev inget lag utan Malin Moström.

* Nyttiga vägar
Finlands EU minister sa på en konferens förra veckan, som vi båda var på, att när det gäller infrastruktur och projektens lönsamhet har vi lämnat över för mycket inflytande till experter. Precis vad vi sagt när man ryckte sönder helheten om nyttorna i Umeåprojektet.

* Bilar
Idag tar vi beslut om utställning av ÖPL om Ön. Tänk vad rotat all planering är och som bara går ut på mera vägar till nya områden. Fina vägar som sedan ska ha åtgärder som begränsar trafiken. Vi har haft svårt att se nyheter som ska ge mindre trafik från början.

* Bensinskatt
Det kanske är det som är lösningen för mindre trafik. Det är nu regeringens nya giv men återigen kommer det fram att ökade avdragsmöjligheter ger vinster för dom som bor nära storstäder. Återigen en överföring av pengar till storstadsregionerna.

* Gästhamn
Det vill folkpartiet i Umeå ha, men dom brukar ofta fråga sig vad kommunen ska syssla med. Ska man då bygga gästhamnar för dom som har råd att ha båt och finansiera det med skattemedel?

* Jan Björklund
Som ny folkpartiledare får han underkänt av förre ledarskribenten i VK, Olof Kleberg, i ämnena miljö, jämställdhet och integritet. Det sista som Kleberg alltid kallat kontrollsamhället t.ex. när det gäller olika typer av övervakningar.

* Gruvor
Vi vet att en stor del av Europa får sina järnmalmstillgångar från Norrland. Ska vi ta upp allt ur marken nu och överlämna bergrester till kommande generationer eller ta alla naturtillgångar under några generationer som man gjort med oljan.

* Regionalpolitik
Norsjö trätrappor fortsätter att investera även om den nya regionalpolitiken sänkt stödnivåerna för regionalpolitiken. Pengarna från EU till kompetensutveckling i regionala fonden har halverats men tyvärr vet jag inte om det halverats för hela Sverige och inte enbart för Norrland men det ska synas.

* Nya nationalparker
Frågan är hur många till vi ska bilda och visst är det rätt av länsstyrelsens tjänstemän att tillåta skyddsjakt på skarven. Vi ska ge beröm för goda beslut.

* Pensionärerna
Den gruppen är det tyst om och de har varit mycket tåliga i kritiken mot regeringen även om dom nu vill ha samma standardökning som andra svenskar. Det går inte att göra annat än hålla med.

* Skitiga bad
Det har vi också hört talas om den sista tiden. Orsaken är att alltför många inte orkar ta av sig underkläderna och enbart nöja sig med baddräkter och badbyxor. Det är märkligt att folk vill bada med underkläderna på då man vet att badvattnet blir skitigt, och visst är det härligt att bada i rent vattnet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.