Lite mer om världsarv och Kvarkenkonferens

När detta skrivs under en rast på nämnda konferens får man en hel del reflektioner. En är naturligtvis den ständiga frågan om varför inte den svenska regeringen stöttar Kvarkentrafiken som nästa försvann i och med inträdet i EU. En organisation som skulle öka rörligheten men i Kvarken nästan stängde gränsen.

Inte trodde jag att intresset skulle vara så stort över vår styrmodell med kommundelsnämnder i de kommundelar som blev en del av Umeå kommun. Finland har ett ännu större problem än vi med mycket små kommuner som aldrig kommer att klara sig själv och de har också full förståelse om att det går att minska administrationen. Att sänka kostnaderna för detta för att kunna använda dessa pengar till verksamhet. Vårt system tror både jag och de som tror på större kommuner skulle vara bra då den stora frågan om språk skulle vara upp till varje KDN att besluta om. Norden är sig likt.

* Världsarv

Det får man av unesco, ett FN organ, och vad man funderar över i detta fall är att de flesta pratar om vad som är unikt för att bli världsarv. Men de glömmer ändå bort att för Unesco går bildandet av arven ut på att undvika krig. Glöm inte bort att världsarven är till för freden och de måste skolbarnen lära sig. Naturreservat, natura 2000, nationalparker osv. Det är alltid det som ger dom olika skydden, världsarv är ingen skyddsstämpel.

* Upphandling av utbildning

Anbuden som vi tog i tisdags gav en kostnadsminskning för gymnasiet med 11 miljoner på tre år. Mycket pengar och det måste innebära att dessa utbildningsanordnare jobbar annorlunda och får lägre kostnad. Lär av detta ni som jobbar med utbildning för det är inget fel att sänka kostnader som kan användas på olika sätt som att höja lönerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.