Lägg rätt budget Mona Sahlin

Nu ska du och gruppen lägga en alternativ budget trots att vi vet att alliansen inte kommer att lyssna ett dugg. Men det är viktigt att markera var vi står. Jag har några idéer om innehållet och här kommer ett tips från en plats där vi klarade oss bra i valet. En trolig orsak var att vi drev arbetslinjen.

Ta bort de skattesänkningar som omfördelar till dom som redan har, ingreppen i ingångna avtal måste avvisas hårt och bestämt, de påbörjade satsningarna på infrastrukturen måste fullföljas, tex. Botniabanan som byggs för fullt vilket måste avslutas så att tågen kan ta sig vidare söderut eller norrut från Sundsvall.

En annan fråga är att vägarna i Umeå inte klarar miljökvalitetsnormen. Se även över miljöbalken så det går att bygga vägar och järnvägar, samt att byråkratin och "gödslingen av advokater", vilka göds med de omfattande överklagningarna som kan göras ändras. Sist men inte minst måste vi se till att energipriserna inte sticker i höjden så att företag flyttar utomlands, samt att Volvo lastvagnar får transportstöd för alla sina hytter.

Korta kommentarer

* Sänkt skatt före åtal – rimligt?
Apropå lagar har polisen fått mer pengar för att bekämpa brott medan åklagarna som dömer har fått mindre, vilket gör att högen av åtal kommer att öka. Men ska verkligen brottsbekämpningen och lagföring av brottslingar verkligen måste stå tillbaka tillförmån för skattesänkningar för vissa?

* Statlig inblandning i avtal
Jag återkommer i denna fråga då det har varit så tyst. Har alla fackliga ledare blivit moderater då man håller käft och tiger när staten går in och förändrar ingångna avtal som löntagarna själva betalt ur sitt löneutrymme? Nu är det dags att vakna!

* Friskolor
Vi måste få reda på hur skolhälsovården och elevhälsan fungerar när barn byter mellan privata skolor och offentliga skolor. Finns det någon som vet hur skolhälsovården fungerar och bedrivs i friskolor överhuvudtaget?

* Godstjuvar
Hur kan det vara möjligt att så mycket gods stjäls ur lastbilar och järnvägsvagnar. Är det dålig ordning eller vad beror det på?

* MoDo ishockey
I går hade jag glädjen att få se Ö-viks stolthet slå Djurgården i ishockey. Men jag kan trots detta inte med bästa vilja säga att det var ett rättvist resultat. Jag är heller inte riktigt nöjd med domaren och hans insats i en inte alltför besvärlig match.

MoDo hade nog lite favör i ärlighetens namn. Jag satt med supportrarna så visst vill man ha en slags bedömning när det gäller hemmalaget och en annan när det gäller bortalaget, men för mig som socialdemokrat är det svårt då jag egentligen vill ha likhet inför lagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.