Centerns planeringsfilosofi = utglesning

Sven-Olov Edvinsson, centern, recenserar idag på vk.se det blogginlägg jag skrev igår då jag inte gillar deras syn på planeringen av Ön. Som många andra förbehåller jag mig rätten att tycka till om saker och ting då detta inte ska vara reserverat bara för vissa.

För att förtydliga så kritiserade jag den arkitekt som kommunen hade anlitat för översiktsplan då han var besviken över att vi inte gick på hans linje om en lägre bebyggelse. Jag känner många arkitekter som tycker man ska bygga mera städer, ta bara Eva Nygren som besitter minst lika goda kunskaper som Halvarsson.

Men så fort vi diskuterar planeringsfrågor hamnar centern i trångmål och vid en historisk tillbakablick är det mycket som byggts mot centerns vilja. Dessbättre brukar det bli bra om centern är emot. Ta bara Entré norr som centern var med och stjälpte mot vår vilja – något som handeln i Umeå idag saknar.

Den planering som centern föredrar är utglesning, vilket är ett av de största hoten mot miljön. De allra flesta experterna säger samstämmigt; bygg städer så att ni minskar bilåkandet och klarar av kollektivtrafiken.

2 kommentarer

  1. S. Lenn Pettersson

    Holmlund är sällan konstruktiv i sina inlägg. De skrivs oftast för att trampa ner den som ifrågasätter, luftar andra ideer, ger nya infallsvinklar på frågorna. Det är långt mellan gångaerna han går in med nyanserade, prövande inlägg för att föra debatten framåt. Han har ju genom åren ifrågasatt både kunnande, förstånd, vilja och moral. Sen må det gälla lokala politiska röster, chefer på riksmyndigheter eller regeringsfolk Långsintheten hos Holmlund är väl känd. Nu är han t ex framme med Entre Norr igen. Hur länge sen var den saken aktuell ? 20 år? Hur hans egna politiska vänner trassslade till hela Ersboda-frågan glömmer han gärna. Planeringsfrågorna i stan. Rädslan över att se sina egna till kortakommanden nagelfaras, kan förmodas vara grunden till hans krav att bloggen i VK inte skulle ha någon kommentarmöjlighet för läsarna. Nu har VK dessbättre ändrat på den ordningen. Så nu kan han ju i alla fall se vad andra tycker. Att svara eller inte väljer han själv.

  2. Qvintus

    Skulle det inte vara mer effektivt med flera centrum, så det inte blir trafikinfarkt i nuvarande centrumet? Om vi hade 3-4 centrum så skulle inte allt fokuseras på nuvarande centrum. Lite lastbalansering. Då kan man ha det låga centrum vi har nu kvar, bygga ett höghuscentrum etc vid universitetet eller ännu längre bort, sen 2 till kanske lite utspritt, men vi måste bevara de gröna kilarna i stan, bl.a ÖN måste få vara kvar, inte nåt manhattan, det får inte bli nån betong/asfaltöken i Umeå…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.