Lekland, vädergudar och etanolbilar

* Låt barnen leka
Igår blev jag inbjuden av Åke Nilsson för att se hur han tillsammans med sina kompanjoner förädlat den gamla Ålöfabriken inne i Brännland. Jag måste bara säga oj så fint det går att göra av gamla industrilokaler om bara vilja finns. I lokalerna fanns visserligen en del verkstadslokaler kvar men den gamla delen har blivit ett mycket trevligt ställe som används för lek för barnen då LEO:s lekland flyttat in. Det är i och för sig klart att om det behövs så stora ytor för barns lek måste man finna förhållandevis billiga lokaler. Att bygga nytt med så stora ytor är nog svårt ekonomiskt.

I vilket fall som helst var det underbart att se vad som går att göra åt gamla lokaler och det roligaste var barnens lust och glädje samt att Umeå har fått ett nytt besöksmål för barn. Barnen betalar inträde medan de vuxna går in gratis.

* Vädergudarna
Vädret har blivit ett stort samtalsämne och det förstår man verkligen. Vart har vintern tagit vägen? Det är fruktansvärt att vara ute och promenera för det är halkigt och isigt. Jag har även fått några mail från besvikna medborgare om hur sandningen och plogningen sköts. Men jag är övertygad om att man gör allt står i vår makt för att hålla vägar och cykelvägar farbara. Tyvärr är det nog inte så lätt med de ständiga växlingarna i vädret. Vi kan dessvärre inte skylla detta på högerregeringen.

Som sagt vi har ännu ingen riktig vinter i år men jag skulle heller inte vilja byta till vädret i Sibirien där det är kallare än någonsin med temperatur med under 50 grader kallt på vissa ställen.

* Mera bilar i centrala stan
Aldrig hade jag trott att miljöpartiet och vänstern skulle vilja subventionera parkeringar och locka fler bilister till Umeås centrum. Nu gör man det med gratisparkering i två timmar för etanolbilar trots att etanolbilar bidrar till att försämra luftkvaliteten i centrum. Det kommer också att göra det svårare att klara luftkvalitetsnormen. Med detta i åtanke är det intressant att miljöpartiet förut har förordat och velat ha biltullar i Umeå.

Beslutet sänder ut fel signaler då det signalerar att bilkörning är bättre än kollektivtrafik. Att gröna bilister applåderar, det vet vi, men jag som tidigare varit en varm anhängare av etanol blir mer och mer tveksam för varje dag om det är ett hållbart bränsle. Vi vet heller inte om de etanolbilar som körs verkligen tankas med etanol. Däremot har jag aldrig hört ett enda ord från Bio Fuel region om vad de bidragit med miljömässigt för att klara luftkvaliteten i Umeås centrum. Frågan om vad vi får ut av medlemskapet i detta är aktuellare än någonsin. Moderaterna och folkpartisterna kanske har fog för sin tveksamhet om att vi ska vara med där samt om inte pengarna hade kunnat göra större nytta på annat håll.

* Cyklister skärpning
Vi har trafikregler för alla fordon. Men ibland blir man ibland tveksam om cyklister faktiskt vet vilka regler som gäller, t.ex. på gång- och cykelbanor. Regler som vilken sida av vägen man ska hålla sig, att använda lysen och hur man lämnar en gång- och cykelväg, samt vilka som har företräden. Cykling är bra för miljön men snälla gör det på rätt sätt.

2 kommentarer

  1. Göran Bergqvist

    Så här står det på UPABs hemsida om (Umeå)miljöbilar:
    ”För miljöfordon som kan köras på biodrivmedel, gäller att ägaren skall kunna visa att minst halva volymen använt drivmedel är biodriv-medel.”
    Man kan alltså inte tanka bara bensin, varför man nu skulle göra det, den är inte billigare.

  2. Emma Larsson

    Alltid intressant att läsa din blogg. Har blivit en daglig vana till och med! Etanolbilarnas parkering måste ju ses över akut! Bra tanke, men inte väl genomtänkt… Varför är det alltid så nu för tiden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.